Fågelskrämma ersätter skyddsjakten på gässen

Nybro Artikeln publicerades
Den här typen av fågelskrämma ska användas mot grågässen i Linnéasjön.
Foto:Privat
Den här typen av fågelskrämma ska användas mot grågässen i Linnéasjön.

Grågässen vid Linnéasjön kan andas ut. Nybro kommun nöjer sig med att sätta upp en fågelskrämma i stället för skyddsjakt.

För en tid sedan uppstod en debatt om hur grågässen vid Linnéasjön ska behandlas. Röster höjdes för att gässen ska skjutas eftersom de är aggressiva mot människor och skräpar ner området med sin avföring.

På andra sidan finns en grupp nybrobor som vill att fåglarna ska få vara ifred eftersom de är ett naturligt inslag i miljön vid Linnéasjön.

Efter en tids fundering har de ansvariga inom Nybro kommun bestämt sig för att inte skjuta fåglarna.

– Vi har tagit beslut om att det inte är aktuellt med skyddsjakt. Däremot kommer det sättas ut en typ av fågelskrämma vid sjön, berättar Frida Johansson som är markförvaltare på samhällsbyggnadsförvaltningen i Nybro kommun.

Roger Karlsson är arbetsledare inom fritidsförvaltningen på Nybro kommun. Han berättar att den nya fågelskrämman är beställd, men ännu inte levererad.

– Så fort vi får hit den så åker den upp. Den borde redan ha varit här, säger han.

Hur effektiv bedöms den här fågelskrämman vara?

– Den fungerar i alla fall hjälpligt på uteserveringar och liknande ställen. Det här är ett svårlöst problem där vi får prova oss fram.

Den aktuella modellen har faktiskt funnits i Linnéasjön vid ett tidigare tillfälle. Den gången hann Nybro kommun aldrig bilda sig någon uppfattning kring dess effektivitet.

– Den försvann i en storm precis efter att den hade satts upp, berättar fritidschefen Liselott Lindkvist.