Döms för grovt rattfylleri – men slipper fängelse

Nybro Artikeln publicerades

I början av april åkte en 20-årig Nybrobo fast för rattfylleri på Dämmet vid E22 i Kalmar. Efter provtagningen visade det sig att han haft 1,52 promille alkohol i blodet under eller efter färden. Mannen har erkänt brott och döms nu vid Kalmar tingsrätt för grovt rattfylleri.

Trots att mannen har dömts för rattfylleri tre gånger tidigare och nu återfallit i brott under prövotiden, och trots att grovt rattfylleri är ett brott som normalt sett ger fängelse blir påföljden inte fängelse.

Detta då tingsrätten anser att det finns ett särskilt skäl att välja skyddstillsyn i stället eftersom att mannens personliga eller sociala situation påtagligt förbättrats.

Mannen har bland annat uppgett att han nu fått för första gången fått en anställning och har något att kämpa för. Därför samtycker han inte till slutenvård eftersom han är rädd att förlora sin nyvunna anställning. Däremot samtycker han till samhällstjänst och ställer sig också positiv till att delta i ett behandlingsprogram mot alkohol och droger.

Tingsrätten gör nu bedömningen att skyddstillsyn med 40 timmars samhällstjänst räcker för att avhålla mannen från fortsatt brottslighet.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.