Det har blåsts nytt liv i Orrefors

ORREFORS Artikeln publicerades
Foto:Johanna Rietz

För 56 dagar sedan fick Orranäs bruk bygglov. Den 15:e maj togs första spadtaget och i dag, den 1 juli invigde Orrefors sin nya utomhushytta för glasblåsning. Orrefors invånare och arrangörerna för projektet, ser nu ljust på framtiden.

Under lördagen invigde Orranäs bruk sin första utomhushytta som lockade många trots det blöta vädret. Även Sveriges första Phytopark finns nu i Orrefors. Det är både en billigare och miljövänligare lösning för att rengöra jorden, då bland annat solrosor kan äta upp kadmium i marken. Förutom en park och ett nytt glaslandskap kommer även Fryshuset i Nybro arrangera aktiviteter för barn och unga varje måndag under sommaren.

Initiativtagaren Ingemar Andersson och Jeanette Lennartsdotter, kreativ ledare och VD för Orranäs bruk och Orrefors Park, lyfter båda varandra i invigningstalet där de menar att det inte skulle ha varit möjligt att genomföra projektet utan den andra personen. Även folket i bygden har haft en stor betydelse för projektet.

– Vi har haft 60 volontärer som arbetat oavlönat. Där någon sagt att de kan måla, någon baka kakor och så vidare, säger Ingemar Andersson.

  Folk efterfrågar exklusivt glas och det är även det Ingmar vill att det ska tillverkas i Orrefors.

  – Jag älskar ju mitt glasrike och min hembygd, fortsätter han.

  Ingemar Andersson har tidigare arbetat på Volvo i Glasriket i 43 år och har idéer kring glaset som bilföretaget köper in.

  – Det skulle vara kul om det stod i botten på kartongen; Made in Orrefors och inte någonstans i Asien, säger han och gensvaras med applåder.

  Lilian Hult bor i Växjö men gick på folkskola i Orrefors som barn. I dag har hon medverkat på invigningen samt träffat gamla klasskompisar.

  – Det känns som om Orrefors har varit nere i en depression, men att vi nu är på väg upp igen, säger hon.

  Lilian Hult uttrycker sin beundran till de som dragit igång projektet och hoppas att allt nu ska gå vägen för Orrefors.