Centern vill ge vården trygghet och tillgänglighet

Nybro Artikeln publicerades

Centerpartiet vill öka tryggheten inom vården. En av partiets valfrågor är att vården ska bli mer lättillgänglig för folket.

Centervalkretsen i Nybro, Emmaboda och Torsås tycker att det är viktigt att satsa på ett samhälle som ska göra det enklare att få vård. Det berättade partiet vid en presskonferens vid Pukebergs glasbruk på onsdagen.

– När man ringer och ber vården om hjälp så ska man få det, säger Eva-Kristina Berg (C), ledamot i landstingsfullmäktige i Torsås.

Enligt partiet har de gjort en undersökning i Kalmar län som visar att medborgare vill att väntetiden ska bli kortare inom primärvården.

– Ett av sätten att göra detta är att få fler läkare att jobba inom den. Man ska inte behöva vara allmänläkare för att få jobba, utan man kan till exempel vara under utbildning. Läkaren ska sedan få tid nog att lära känna sin patient, säger landstingsråd Christer Jonsson (C).

Att läkaren skall lära känna sin patient anser partiet vara viktigt för tryggheten. Denna trygghet kan även finnas i hemmet och därför vill man införa digitala vårdrum, där man kan koppla upp sig till Internet och tala med en läkare via en skärm.

– Tryggheten finns hemma och därför är detta ett bra alternativ, säger Eva-Kristina Berg (C).

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.