Bröt sig in i sommarstuga – hotade man med kniv

Nybro Artikeln publicerades

En 23-årig man döms av Kalmar tingsrätt för bland annat olaga hot och försök till stöld. Det efter att brutit sig in i en sommarstuga och ett företags förråd.

Kalmar tingsrätt
Kalmar tingsrätt

Det första brottet ägde rum i Nybro i juni förra året när 23-åringen bröt sig in i ett företags källarförråd. Vid det aktuella tillfället var mannen påverkad av narkotika samt bar kniv. Inbrottet kunde avbrytas efter att polis larmats till platsen.

Det andra brottet begicks en månad senare. 23-åringen bröt sig då in i en sommarstuga i Nybro men blev påkommen av en man som befann sig i närheten. 23-åringen, som hade två knivar på sig, hotade då målsägande med kniv och sa åt honom att gå därifrån.

I förhör berättar mannen att han enbart har svaga minnen från den första händelsen då han varit påverkad av amfetamin och tabletter. Han förklarar att han inte kommer ihåg vad han letade efter i källaren, men att han antagligen skulle titta då han ”aldrig varit där tidigare.”

Vid den andra händelsen var han törstig och har då kastat en sten genom glasrutan till sommarstugan, berättar han. Därinne har han hittat kniven som han riktade mot mannen. Även vid det tillfället var 23-åringen påverkad av narkotika.

Tingsrätten gjorde bedömningen att skyddstillsyn är den lämpligaste påföljden för 23-åringen. Han döms nu för olaga hot, försök till stöld, ringa narkotikabrott och brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål. Han ska även betala ett skadestånd på 10 400 kronor till företaget.

23-åringen är dömd sedan tidigare. Han erkänner båda brotten.