”Att kommunen växer ger möjlighet att skapa nytt"

Nybro Artikeln publicerades
Christina Davidson (C) tog över makten vid valet 2014 och blev kommunstyrelsens ordförande efter långt socialdemokratiskt styre. Hon vill fotograferas vid skulpturen Glas i centrum framför kommunhuset. ”Jag sätter kommunen i centrum”, säger hon.
Foto: SUVAD MRKONJIC
Christina Davidson (C) tog över makten vid valet 2014 och blev kommunstyrelsens ordförande efter långt socialdemokratiskt styre. Hon vill fotograferas vid skulpturen Glas i centrum framför kommunhuset. ”Jag sätter kommunen i centrum”, säger hon.

Christina Davidson (C) tog makten i Nybro efter en stormig valrörelse 2014, med strid om en stor fastighetsförsäljning som S och M ville genomföra. Fastighetspaketet stoppades snabbt, sen blev skollokaler en stor fråga.

Ett av Centerns vallöften då var att få kommunens ekonomi i balans, något som Christina Davidson anser att de styrande partierna lyckats med.

Mikael Svanström (S) menar att ni haft god hjälp av statsbidrag från Stefan Löfvens S-regering?

– S-regeringen har omfördelat statsbidragen som är ungefär lika stor som tidigare. Det gäller att använda statsbidragen på rätt sätt, säger Christina Davidson.

Fakta

Fem vallöften – har de uppfyllts?

1. Sänkta arvoden till politiker. Genomfört.

2. Barnomsorg på obekväm arbetstid/”för modernt arbetsliv”. Delvis genomfört. Inget nattis än, men kvällis på Vitsippan.

3. Bygga fler lägenheter. Genomfört.

4. Utveckla Jutegården, bland annat med Vinterträdgård. Inte genomfört.

5. Nybro ska vara topp 100 i Svenskt Näringslivs återkommande näringslivsrankning. Inte genomfört.

Visa mer...

Under mandatperioden kom många nyanlända till kommunens fyra asylboenden.

– När man tittar tillbaka var det en otrolig anspänning i alla våra verksamheter och vi klarade det tack vare god personal. Det är många som nu är integrerade i våra skolor och pratar flytande svenska. Jag ser våra invandrade som en resurs och möjlighet, säger Christina Davidson.

Just nu är det hårt tryck till både skolor och äldreboenden.

– Det är bra att kommunen växer. Det ger en möjlighet att skapa något nytt i Nybro, nya äldreboenden och nya skolor.

Några vallöften inför nästa mandatperiod är att fortsätta utveckla Svartbäcksmåla, bygga ut fibernätet i hela kommunen, att det byggs nytt äldreboende och trygghetsboende och lokaler för skola och förskola.

– Vård, skola och omsorg är kärnan, men även trygghet till medborgarna och att kommunen är en god och attraktiv arbetsgivare. Landsbygd och näringsliv ska utvecklas.

Kommunstyrelens ordförande i Kalmar Johan Persson (S) ser SD som sin huvudmotståndare, vilken är din?

– Egentligen ser jag alla partier som medspelare och inte motståndare. Sverigedemokraterna är det är enda parti jag inte vill se samhörighet med. SD har ju funnits i Nybro i tolv år och ännu inte lagt ett enda förslag. De har inte åstadkommit någonting, säger Christina Davidson.

S och MP vill stänga Storgatan för biltrafik igen, vad säger C?

– Vi har vi tagit beslutet att Storgatan ska vara öppen. Frågan handlar egentligen mer om trafikvett hos var och en.

Fakta

Tre viktigaste frågorna just nu

Här är de tre viktigaste frågorna i Nybro inför valet. Om detta är både kommunalråd och oppositionsråd överens.

1. Personalförsörjning. Kommunen måste vara en attraktiv och bra arbetsgivare som kan locka till sig personal på alla områden, från omsorgsassistenter till lärare.

2. Skola och skollokaler. Det är trångbott i kommunens skolor och förskolor och barngrupperna växer, samtidigt som skolresultaten sjunker. Kommunen står inför ett vägval om hur man ska organisera skolan – en helt nybyggd högstadieskola eller bygga ut de två som finns.

3. Äldrebostäder. Trygghetsboende och särskilda boenden för äldre behövs.

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.