Åtalas för grova stöldförsök hos grannar

Nybro Artikeln publicerades

Den man i 30-årsåldern som i slutet av juni greps på bar gärning efter att ha brutit sig i två bostadsadresser på en gata i Nybro åtalas nu för grova försök till stölder. Drygt en månad tidigare dömdes mannen till fängelse för andra brott.

Husägaren vaknade av att han hörde glaset till källardörren krossas. Klockan var då runt 04.30 på morgonen. Han larmade polisen som begav sig till adressen. Under tiden polisen var på väg gick den misstänkte gärningsmannen över till grannadressen.

Hos grannen ska han ha krossat glasrutan till terrassdörren, men inte lyckats ta sig in. Då ska han i stället ha tagit sig till husets baksida, slagit upp hänglåset till källaringången och sedan tagit sig in i byggnaden. Genom bankandet på hänglåset väckte mannen även grannen, och polisen larmades ytterligare än gång.

Strax därefter var polisen på plats. Den misstänkte mannen i 30-årsåldern sprang då ut från källardörren och greps sedan i trädgården.

I anslutning till huset där mannen greps vid hittades en kantskärare som han misstänks ha stulit från grannhuset och en plastpåse innehållande gymnastikskor och en hammare.

Åklagaren menar att mannen har använt hammaren för att slå upp hänglåset och under polisutredningen har man sett spår av att någon har gått i strumpor i en av fastigheterna.

Åklagaren menar att den misstänkt har brutit sig in i syfte att stjäla och att brotten bör betraktas som grova eftersom de skedde i de målsägandes bostäder.

I de båda husen bor det äldre par. Paret i huset som först drabbades yrkar på att den misstänkte ska betala dem ett skadestånd på 12 500 kronor. Det är ännu oklart om de andra drabbade har anspråk på skadestånd.

Den misstänkte inväntar redan ett fängelsestraff på tre månader eftersom han i maj dömdes för häleri, olovlig körning, grovt rattfylleri och ringa narkotikabrott. Brotten i fråga begick han kring årsskiftet. Frivården uppger också att mannen har missbruksproblem.