Martina Haag.
Foto: Magnus Ragnvid

Martina Haag: "Om jag är osams med Erik köper jag massor av kläder"

Intervjuer och Reportage 2006-11-09 | Uppdaterad 2007-10-05

Att tala med Martina Haag är precis som att läsa hennes böcker. Det är underhållande från första stavelsen, tempot är maxat och det gäller att hänga med.


Martina Haag är gift med tv-profilen Erik Haag. För ett par år sedan ledde han Melodifestivalen tillsammans med komikern Henrik Schyffert som är gift med Martina Haags lillasyster, Bea Uusma Schyffert.
Foto: JACK MIKRUT/Pressens bild

Martina Haag.
Foto: Maria Ostlin

Martina Haags karriär rullar på i högt tempo.
Foto: Börje Thuresson

Just nu bli Martina Haags bok Underbar och älskad av alla (och på jobbet går det också jättebra) film. Hannes Holm regisserar och Måns Herngren har skrivit manus tillsammans med Martina som även spelar huvudrollen.
Foto: Pressens bild

Debutromanen som nu blir film.

Martina Haags favoritkille i Kalmar heter Niklas Kaldner, KFF-spelaren som precis lagt skorna på hyllan.
Foto: Sonja Palm


Men medan krönikorna ofta handlat om hennes oglamourösa liv i mammaträsket och harvandet som frilansande skådespelerska är Martina Haag live november 2006 det motsatta. Det känns nästan som jag sitter med i taxin där Martina Haag dirigerar chauffören rätt och stämmer av när hon ska bli hämtad till filminspelningen i morgon bitti. Martina Haag spelar inte bara huvudrollen, hon är även författare till boken som nu blir film. Och hon säger själv att hennes bästa tid i livet är nu” I'm living the dream”
Medan Martina Haag fortsätter att snacka med Fredagsnöjet i telefon hoppar hon ur taxin, börjar leta efter tv-teamet som ska skjutsa henne till inspelningen av programmet Bokbussen och konstaterar att det är jäkligt kallt.
Tro nu inte att Martina Haag inte är koncentrerad i den här intervjun. För det är hon. Simultankapaciteten är sanslös och jag önskar att jag hade fått ställa tombolans alla 100 frågor. Jag vet att Martina Haag hade haft kluriga, roliga och intressanta svar på allt. Hon är bara sån.

Vad lägger du för mycket pengar på?
– Diane von Furstenberg-klänningar. Kolla på dvf.com och jag lovar att ditt liv inte lär bli detsamma mer. Diane von Furstenberg gör omlottklänningar som är väldigt smickrande för kroppen. Man får litet arsel och stor byst. De känns otroligt lyxiga och är väldigt dyra. Så fort jag får pengar över är det inte en ny diskmaskin jag köper om man säger så.
Hur känns det att läsa om sig själv i tidningen?
– Läskigt. Fast det beror på. Ibland känns det jättebra, men när det står sånt som jag aldrig skulle ha sagt, som t ex ”allting jag rör vid blir till guld, skrattar Martina”, när det står sånt får jag rå-ångest.
När var du full senast?
– Det var jättelänge sen, jag kan inte ens komma ihåg det. Det funkar inte att bli full när man jobbar mycket. Jag blir helt mosig och behöver flera dagar för att återhämta mig.
Har du någon favoritsvordom?
– Jävla skit, och faan. Jag svär kanske en gång i veckan.
Vilken är din favoritprodukt på apoteket?
– (skratt) Vad heter det nu igen? Graviditetstest, du vet.
Vad är du mest känd för?
– Mina böcker. Fast jag är inte så jäkla känd. Om jag är osminkad är det ingen som känner igen mig. Om Carola är osminkad känner alla igen henne ändå. Jag kan åka tunnelbana och sånt utan problem.
Hur mycket pengar lägger du på kläder?
– Just nu lägger jag ingenting, annars kan det bli jättemycket. Om jag är osams med Erik köper jag massor av kläder eftersom vi har gemensam ekonomi, ”där fick du din jävla apa, typ (skratt). Men nu hinner jag inte köpa kläder för butikerna har stängt när jag har jobbat färdigt. Annars tycker jag väldigt mycket om kläder.
Vilken tid i ditt liv har varit bäst hittills?
– NU! I’m living the dream. Böcker, min film? jag har fått allt jag drömt om i hela mitt liv. Jag har världens snyggaste man och tre gulliga barn.
Vad har du för laster?
– Choklad, rödvin, champagne och min man Erik Haag. Saker som man ständigt längtar efter.
Vad är meningen med livet?
– Än har jag inte klurat ut det, men jag tror att det har mycket med fortplantning att göra, Jag kan inte säga säkert att jag vet meningen med livet men jag misstänker att det lutar åt barn-hållet.
Har du något motto?
– Jaaa, det har jag. Om du har något jobbigt framför dig, som kanske att skala räkor, diska disken efter festen eller säga upp dig på jobbet – gör det med en gång, Man ska inte ha jobbiga grejer hängande över huvudet. Det dränerar dig bara på kraft.
När hade du tråkigt senast?
– Snart när vi lagt på luren och jag ska stå här på Alviks torg och frysa och vänta på det försenade tv-teamet kommer jag att ha tråkigt. Tråkigt är när det inte händer något eller när det blir monotont. I mitt liv händer det grejer hela tiden, då kan man inte klaga på att det är tråkigt att stå och diska.
Vad är du stolt över?
– Mina barn.

Vem skulle spela huvudrollen i filmen om ditt liv?
– Gissa fem gånger! (skratt). Om jag inte fick göra det själv skulle jag välja hon i Vänner. Inte hon den snyggaste, utan hon den blonda, Lisa Kudrow, hon skulle spela mig. Hon verkar kul.
Vad är det pinsammaste du gjort?
– Det kan jag inte säga till tidningen. Mina barn kan ju läsa.
Vad tänker du på när du hör ordet ”festival”?
– Jag tänker på att snava över tältpinnar, lera och att man har tappat bort sina kompisar, det är 80-tal. Jag är väldigt ofestivalig av mig. Varje gång jag åkt på en festival har jag ångrat mig, jag blir bara lerig och det är inte min grej.
Var äter du helst mat?
– På en ö utanför Venedig som heter Burano. Det finns en spartansk servering vid vattnet där jag åt en pastasort på B med anka. Där kan jag absolut äta ikväll.
Har du gjort något IQ-test någon gång?
– Ja, och jag kom nästan med i Mensa. Det var så typiskt, min lillesyrra kom med, men inte jag, faan vad irriterande.
(Reds. anm: Mensa är en internationell förening med syfte att lokalisera alla intelligenta människor världen över. Inträdeskravet är att man ska tillhöra de 2 procent av befolkningen som har de högsta IQ-resultaten. Det innebär 131 eller mer på IQ-skalan.)
Vad läser du först i tidningen?
– Först läser jag kultursidorna och sedan hus till salu-delen. Sporten hoppar jag över och sedan tar jag A-delen på slutet.
Hur imponerar du på andra människor?
– Det vet jag. Om jag är på en fest med en massa snubbar som bara ignorerar en då droppar jag bara, ”ni skulle varit med när Ace Frehley och Gene Simmons, påskpysslade hemma hos mig”. Säger man att halva Kiss varit hemma hos en och målat ägg lovar jag att man får man samtliga snubbars uppmärksamhet. De målade äggen som sig själva när de är sminkade, jag har kvar äggen, dem slänger jag aldrig.
– Jag jobbade på ett ungdomstv-program i Växjö då som hetter Zapp och jag var inte alls någon Kiss-tjej, utan en ABBA-tjej. Jag minns att de ringde och ville ha med Kiss i Zapp och jag sa att ”vi har nog ingen plats för dem i programmet, det enda jag kan tänka mig är att de kommer hem till mig och påskpysslar.” Det kan du glömma, det gör de aldrig, sa hon som ringde och la på. Efter tio minuter ringde hon upp igen.

MARTINA HAAG OM...?
?den pågående filminspelningen av sin egen bok Undebar och älskad av alla (och på jobbet går det också jättebra) där hon själv spelar huvudrollen och har skrivit manus tillsammans med Måns Herngren. Hannes Holm regisserar.
– Vi började för några veckor sedan och det är jättekul. Men jag får inte säga någonting om inspelningen och vilka andra som är med.

?hur det kom sig att hon började skriva vid 39 års ålder?
– Jag har aldrig haft som plan att jag skulle börja skriva. Jag skrev lite krönikor och fick pris som Årets krönikör. I samband med det träffade jag lite förlag som tyckte att jag skulle ge ut en bok med mina krönikor. När jag började skriva min roman tyckte jag först att det var jätteläskigt. En krönika är ju bara 6000 tecken, sedan började jag tänka på varje kapitel som en krönika.

?hur en vanlig dag ser ut just nu:
– Mina vardagar och helger skiljer sig enormt. Som i söndags, då var jag på underBARA BARN-mässan med mina barn och skulle signera böcker, men jag fick avbryta signerandet för att jaga barnen istället. Sedan åkte vi hem till min syrra och så klädde vi ut mina och henens barn och gick ut och knackade dörr och lekte ”bus eller godis”. På kvällen tog det lång tid att natta dem och när jag äntligen var färdig somnade jag själv framför tv:n. Idag, som är en tisdag, klev jag upp klockan sex, åkte till filminspelningen vid halvsju och satt i sminket vid sju. Sedan har jag filmat hela dagen. Man äter mycket godis mellan tagningarna. Nu pratar jag med dig, sedan ska jag vara med i Bokbussen med John Crispinsson och sedan ska jag hem och äta middag.

?besöket i Kalmar på Bokens afton nästa vecka:
– Jag har bokat av en massa åtaganden för jag måste fokusera på filmen. Annars skulle huvudet explodera. Men jag kunde inte tacka nej till Kalmar. Vi är lite Kalmarfavoriter i vår familj för vi tycker så mycket om Niklas Kaldner" Vi gillar Niklas, Jessica och Kalmar FF jättemycket. Erik var toastmaster på deras bröllop och våra barn går omkring i Kalmar FF-tröjor och halsdukar. Det är trist att han slutat med fotbollen nu, men vi lovar att vi kommer att fortsätta att heja på Kalmar FF framöver också.
Huvudnyheter just nu

Ny butik öppnar i Kvastenhuset

Kalmar [Uppdaterad i går 15:19]

Kvastenhuset i centrala Kalmar har drabbats av flera butiksstängningar i år. Nu är det dock dags för en öppning. Läs mer

 

Ny butik i Kvastenhuset

Brukar du shoppa på Kvarnholmen?

Visa resultat
Nöje & Kultur

Välkommen med tips till oss på

nojet@barometern.se

kultur@barometern.se


. .Skivrecensioner

VISA:

Filmrecensioner

VISA:

Mest läst just nu på Nöje & Kultur


Konsertrecensioner

VISA:

Senaste nytt lokalt

Mest läst just nu på Barometern.se


Senaste blogginläggen

Kalmar

Följ oss på Facebook och Twitter!

Missa oss inte när vi har något spännande att berätta.

Nyheter

Skicka in ditt tips och dina bilder

Klicka här för att lämna tips/bild!

Län

Här går larmen i länet

Hörde eller såg du räddningstjänsten fara i väg med ilfart? Här kan du se var utryckningsfordonen är på väg.

Senaste nytt från TT

Taggade.se

Taggade - ditt digitala träningsmagasin i sydost

Upplev mer. Stor guide till motionsloppen i hela sydostregionen. Inspirerande reportage. Tävling & träning.
Till Taggade!

logga
Logga
Bilen
Ford Focus 1.6 150 EcoB Flexifuel Titan 5-d -14
Deep impact blue metallic 1 mil 214.700 kr (171.760 ex moms)
Logga
Bilen
Volvo V70 2.5 FT Momentum -09
Svart metallic 11.500 mil 145.000 kr
Logga
Bilen
Hyundai i20 Comfort -09
Svart 5.600 mil 74.900 kr

Redovisningsekonom
CA Fastigheter AB söker redovisningsekonom.
Arrow LÄS MER
Serviceelektriker
Enercon söker serviceelektriker till Kalmar
Arrow LÄS MER
Bilplåtslagare/Skadereparatör
Toyota Verkstad söker Bilplåtslagare/skadereparatör i Kalmar
Arrow LÄS MER
Byggnadsingenjör och Underhållsingenjör
Södra söker byggnadsingenjör Och Underhållsingenjör i Mörrum
Arrow LÄS MER
Ekonomiansvarig
Lectus Produktion AB söker ekonomiansvarig.
Arrow LÄS MER
Redovisningskonsulter
Ekonomibyrån i Uppvidinge AB söker redovisningskonsulter. Placering Åseda.
Arrow LÄS MER
Krisberedskapssamordnare
Länsstyrelsen i Blekinge län söker Krisberedskapssamordnare.
Arrow LÄS MER
Compliance officer
Länsförsäkring Kronoberg söker Compliance officer. Placering Växjö.
Arrow LÄS MER
Inköpsansvarig
Alfing i Älmhult AB söker inköpsansvarig.
Arrow LÄS MER
Telemontör
LR-Installation AB söker telemontör. Placering Oskarshamn.
Arrow LÄS MER
Produktionschef
Rottne Industri AB söker produktionschef.
Arrow LÄS MER
Order/innersälj
Guldfågeln söker medarbetare till Order/innersälj i Mörbylånga
Arrow LÄS MER
Kategoriansvarig list, byggnads- & underhållsingenjör, mekaniker, torkskötare samt sågverksope
Södra söker kategoriansvarig list, byggnadsingenjör, underhållsingenjör, mekaniker, torkskötare samt sågverksoperatör. Placeringsorter Kallinge, Mörrum samt Långasjö.
Arrow LÄS MER
Verktygsmaskinoperatör
Tornborgs Maskinfabrik AB söker verktygsmaskinoperatör.
Arrow LÄS MER

arrow SE ALLA JOBB (63 ST.)
Arrow ANNONSERA