Nöje

Magnell på hemmaplan – trollband utsålt Söderport

Nöje Artikeln publicerades
Ola Magnell, ackompanjerad av Jonatan Stenson, trollband ett fullspikat Söderport.
Foto: Peter Karlsson
Ola Magnell, ackompanjerad av Jonatan Stenson, trollband ett fullspikat Söderport.

Ett utsålt Söderport.

En Ola Magnell på sitt bästa och mest generösa humör.

I två och en halv timme trollbinder poeten från Skälby gård publiken i sin barndomsstad.

Ola Magnell

Var: Söderport, Kalmar.

Publik: Utsålt.

Bäst: Rösten, texterna, låtskatten i allmänhet. Blues för Amadeus, Rulltrappan, Opportunisten och Kliff i synnerhet.

Sämst: Trots två och en halv timme på scen så saknar jag många låtar. Kuratorn? Min häst har blivit sjuk? Nya perspektiv?

Längd: Inklusive en kort paus nästan två och en halv timme.

Kuriosa: Den 27 november avslutar Ola Magnell turnén hemma i Stockholm på Södra teaterns stora scen med vad som beskrivs som ”en unik spelning”. Fullt band, överraskningar och hemliga gäster utlovas. Spelningen är slutsåld sedan länge.

Välkomna till Kalmar”, säger Ola Magnell, snart 74 bast, efter att mödosamt – han har svårt att gå – tagit sig nerför trappan från ovanvåningen och vidare upp på scenen.

Söderport är utsålt när bygdens son – han växte upp på Skälby gård, men lämnade Kalmar direkt efter gymnasiet – vänder hem till barndomsstaden den här kylslagna novemberaftonen.

Med sig på scen har Magnell multiinstrumentalisten Jonatan Stenson. Stenson, som även trakterar piano och lap steel, är en av kvällens många behållningar med sitt fogliga gitarrspel. Det är nämligen inte alltid enkelt att hänga med den gode Magnell, som tappar lite text, byter uppgjord låtordning och avslutar sånger lite när han känner för det.

Foto: Peter Karlsson

Historien om Ola Magnell – som etiketterats både som en rockens Tranströmer och Sveriges Bob Dylan – är lite speciell. För att prata Bianca Ingrosso-språk, så är han en influencer av rang. Har inspirerat många av de stora, men aldrig själv blivit riktigt stor.

I ett sliding doors-parallellt universum hade han kunnat sälja ut Ericson Globe, vara United Stage-affischnamn och ha sin nuna på tusentals merchtischor.

Han kunde kort sagt ha varit Lars Winnerbäck.

Nu sitter han i stället där på sin stol och spelar för ett par hundra i staden han växte upp i. Dagen efter väntar gig på biblioteket i Vislanda.

That´s life.

• • •

Vi bjuds ett synnerligen omfångsrikt och frikostigt set som är delat på två. Först tio låtar, kort paus, sedan 14 låtar till.

Det märks att Ola Magnell – klädsamt klädd i Ola Magnell-tröja – trivs. Han är bland vänner. Publiken är av den lyssnande sorten. Det är, trots att det är knökat, knäpptyst i stort sett hela tiden. Folk kan texterna. Ola Magnell berör. En kvinna som sitter längst fram gråter sig i genom konserten.

Han berättar små historier och anekdoter längs hela kvällen. Han är en fin berättare, en rolig jävel.

Inför Blues för Amadeus säger Magnell: ”Den här handlar om människor som inte har tillräckligt vassa armbågar för att tränga sig fram till köttgrytorna”.

Den skulle kunna handla om honom själv.

Söderport var utsålt och packat till bristningsgränsen.
Foto: Peter Karlsson
Söderport var utsålt och packat till bristningsgränsen.

Konserten klockar, inklusive paus, in på uppemot två och en halv timme. Tunga textmassor, snarlikt komp och tempo i alla låtar, två män som sitter stilla på scenen.

Det skulle lätt kunna bli lite tradigt, men Ola Magnell har två saker som gör att han hela tiden håller publiken i sitt grepp.

Rösten och texterna.

Det är något trollbindande med den där självklara, unga stämman, de där stringenta artikuleringarna och fraseringarna.

Sedan går det inte att komma runt att Ola Magnell är en ordkonstnär av rang. Dels som kärleksförmedlande poet, dels som sylvass omvärldsanalytiker. Jag gillar honom bäst som det sistnämnda.

Tyvärr får vi inte höra den episka Kuratorn, en av de vassaste texter som skrivits på svenska, men väl mycket annat.

Uppkäftiga saker som Löneslaven, Alla håller masken och inte minst klassresesmockan Opportunisten kommer å rad.

För en subversiv hippie på driven, var en snut en lakej och en gris. När jag numer hör dom invektiven, är det jag som kallar på polis”, fräser Magnell.

Kvällen fullbordas med hits som Tomma tunnor, Rulltrappan och Påtalåten. Allsången är smått sensationell när hela Söderport stämmer upp och röststarkt tar över refrängen i Kliff.

Ola Magnell ser rörd ut.

Fakta

Låtarna Ola Magnell spelade på Söderport

1. Ett hus

2. Vällingklockan

3. Anemonen

4. Solveig

5. Sång för de svikna

6. Du är inte kvinnan

7. Blues för Amadeus

8. Bruten vinge

9. Löneslaven

10. Nattens vind är hemlös

Paus

11. Dimman igen

12. Förlovat land

13. Nedanmåne, dunkelgul

14. Små små ord av kärlek

15. Elegi

16. På snedspår

17. Opportunisten

18. Tomma tunnor

19. Alla går och håller masken

20. Vararnas vår

21. Rulltrappan

22. Kliff

Extranummer:

23. Påtalåten

24. Innan elden har brunnit ut

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.