Nöje

Lokala artister får chansen på brittisk jättefestival

Festival Artikeln publicerades
Elin Namnieks och Mollie Minott.
Foto: Roger Carlsson
Elin Namnieks och Mollie Minott.

Fem lokala artister får chansen att visa upp sig på brittiska jättefestivalen The Great Escape i Brighton.

– Det här är ett väldigt bra fönster mot Europa och resten av världen, Bosse Nikolausson på Talentcoach.

Fakta

The Great Escape Festival

• Arrangeras sedan 2006 årligen i Brighton & Hove i södra England. Köptes nyligen upp av Live Nation.

• Adele, Mumford and Sons och Ed Sheeran är några artister som spelat på The Great Escape innan de blev världsberömda.

• Hålls i år mellan den 9-11 maj.

• I år kommer över 500 band och artister att spela på festivalens 30 scener som är utspridda över hela Brighton.

• The Great Escape jämförs ofta med amerikanska South by Southwest (SXSW).

• Fem lokala artister spelar på årets The Great Escape: Mollie Minott (Oskarshamn/Hulta), Adée (Kalmar/Öland), Elin Namnieks (Oskarshamn/Linköping), Miss Sister (tidigare Ida Gratte, Kalmar/Nybro) och Dimpker Brothers (Hulta).

Visa mer...

De fem artisterna som ska uppträda i Brighton är samtliga knutna till Kalmar län-elitmusiksatsingen Talentcoach, baserad i Oskarshamn och Kalmar.

– Det har funnits ett intresse från The Great Escape att ha svensk närvaro på festivalen. Vi kommer ha en scen på The Alternative Escape, som är en festival i festivalen, tillsammans med Westside Music och Sensus nationellt, säger Bosse Nikolausson på Talentcoach.

Ida Gratte.
Ida Gratte.

De fem artisterna är Mollie Minott (Oskarshamn/Hulta), Adée (Kalmar/Öland), Elin Namnieks (Oskarshamn/Linköping), Miss Sister (tidigare Ida Gratte, Kalmar/Nybro) och Dimpker Brothers (Hulta).

The Great Escape består av 500 artister på 30 scener och lockar tusentals besökare. Förutom att det är en showcasefestival för nya artister så uppträder även många etablerade akter.

– The Great Escape är i mångt och mycket Englands motsvarighet till amerikanska South by Southwest (SXSW), men i lite mindre och mer hanterbar skala. I grunden handlar den om att folk ska kunna upptäcka nya artister. Festivalen har genom åren varit en lanseringsplattform för många enormt framgångsrika artister, säger engelsmannen Mark Bounds, som arbetar som konsult för Talentcoach.

Adée.
Foto: Christer Tille
Adée.

Festivalen utspelar sig inte på ett festivalområde, utan hela Brighton – från Brighton Dome till en pizzeria i en källare – agerar festivalområde.

– Att spela på den här festivalen är ett väldigt bra fönster mot Europa och resten av världen.

DImker Brothers.
Foto: Roger Carlsson
DImker Brothers.

Mollie Minott och Dimpker Brothers kommer förutom att spela på ”Sverigescenen” även göra ytterligare varsitt gig på festivalen.

– Dimpker spelade på The Great Escape förra året och det var en väldigt viktig spelning i deras karriär, säger Bosse Nikolausson, som själv kommer att vara på plats i Brighton.

The Great Escape äger rum den 9-11 maj.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.