Varnar för vattenbrist

Mönsterås kommun Artikeln publicerades

– Vi ser just nu hur vattennivåerna i våra grundvattenmagasin sjunker oroväckande snabbt. Det är risk att vi behöver införa bevattningsförbud i år igen om det varma vädret fortsätter.

Kommunen uppmanar till hushållning av vatten.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Kommunen uppmanar till hushållning av vatten.

Det säger Ronnie Björkström, avdelningschef teknisk service.

Det varma vädret gör att det används väldigt mycket vatten i kommunen just nu till exempelvis bevattning och poolfyllning.

Kommunen uppmanar alla att spara på vatten, tips om vad man kan tänka på finns på kommunens hemsida. Det handlar till exempel om att om man måste vattna så ska man vattna på kvällen så att vattnet inte dunstar bort i solen under dagen.

Förra året var det rekordlåga grundvattennivåer i hela södra Sverige och bevattningsförbud infördes i kommunen redan under försommaren. Efter en nederbördsrik höst som följdes av en snörik vinter fylldes grundvattenmagasinen upp till normal nivå igen. Men efter snösmältningen har det inte skett någon större påfyllnad, och nivåerna sjunker alltså snabbt nu. Markerna är torra och växtligheten suger upp nästan all nederbörd som kommer.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.