Våld mot barn bör utredas ytterligare

Mönsterås kommun Artikeln publicerades
Myndigheten IVO har granskat hur socialnämnden i Mönsterås kommun hanterat ett ärende där ett barn utsatts för våld av en förälder.
Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Myndigheten IVO har granskat hur socialnämnden i Mönsterås kommun hanterat ett ärende där ett barn utsatts för våld av en förälder.

Socialförvaltningen bör göra ytterligare utredningar i ett fall där ett barn utsatts för våld av en förälder. Det anser Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

IVO har granskat hanteringen av ärendet efter att ha fått in klagomål. Enligt klagomålet skulle barnet ha utsatts för våld av en förälder utan att socialtjänsten agerat.

Men myndigheten bedömer att nämnden har följt lagen i handläggningen och att insatser har gjorts för barnet. IVO avslutar därför ärendet men passar på att uppmärksamma nämnden på att ytterligare utredningar bör göras.

Bland annat anser man att nämnden bör utreda våldets påverkan på barnet och hens relation till vårdnadshavaren.

”I utredningen står det att ni aldrig accepterar att ett barn känner sig utsatt för våld och ni har beviljat insatser för att konflikter ska kunna lösas på ett bättre sätt. I dokumentationen framgår det dock inte på ett tydligt sätt hur barnet har påverkats av våldet” skriver IVO.

Det framgår inte heller vilka konsekvenser utsattheten har fått för barnets relation till föräldern. Dessutom vill myndigheten att nämnden utreder vårdnadshavarens uppfattning om vilka konsekvenser våldet har haft för barnet. Det gäller för övrigt båda föräldrarnas uppfattning kring detta.

”Slutligen vill vi poängtera att det ofta är nödvändigt att nämnden kontinuerligt omprövar helhetsbedömningen av barnets behov av trygghet och säkerhet” skriver IVO.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.