Sorg och frustration efter dödsolyckan

Skrika Artikeln publicerades
Krungårdsskolan flaggade på halv stång sedan man nåtts av beskedet att en av skolans lärare omkommit i tisdagens olycka. Under veckan kan den som vill besöka kafeterian på skolan där det finns ett minnesbord med kondoleansbok.
Foto:Åsa Borefur
Krungårdsskolan flaggade på halv stång sedan man nåtts av beskedet att en av skolans lärare omkommit i tisdagens olycka. Under veckan kan den som vill besöka kafeterian på skolan där det finns ett minnesbord med kondoleansbok.

Sorgen är stor efter den svåra trafikolyckan i Skrika som kostade två människor livet. Det finns också en omfattande ilska över att det ofattbara fick hända.

En kvinna i 30-årsåldern och en man i 70-årsåldern miste livet vid frontalkrocken på tisdagen. En man i 30-årsåldern skadades allvarligt men läget är stabilt.

Den man i 60-årsåldern som körde den andra bilen bedöms ha allvarliga skador, men läget är stabilt. Båda vårdas på intensiven.

Kvinnan arbetade som lärare på Krungårdsskolan. Rektorn Per Nilsson Ekholm berättar att det finns ett minnesbord med kondoleansbok i skolans kafeteria.

– Skolan är öppen för alla och det finns möjlighet för kollegor, elever och föräldrar att komma hit.

Ett flertal personer har kontaktat tidningen och det finns en frustration över att personer kan fortsätta köra drogpåverkade och utan körkort gång på gång.

– Vi är fyra-fem stycken som har ringt polisen dagligen och tipsat om personer som kör påverkade med avställda, falskregistrerade eller stulna bilar. Man blir skittrött på att det får fortsätta. Polisen måste omprioritera sina resurser, säger en person.

För bara ett par dagar sedan såg han den nu misstänkte föraren och följde efter honom.

– Han körde nog en bra bit över 200 kilometer i timmen så jag hade inte en chans att hinna ifatt. Men sedan hittade jag bilen. Jag hade kontakt med polisen hela tiden, berättar mannen.

Han fick besked om att en patrull skickats till platsen men vet inte vad som hände sedan.

För drygt en vecka sedan pekades den misstänkte ut i sociala medier för inblandning i en annan trafikolycka i höjd med Skrika, då en kvinna fick föras till sjukhus.

Det finns grupper i sociala medier där registreringsnummer läggs ut för att varna för personer som misstänks köra påverkade och olovligt, och där man uppmanar allmänheten att ringa polisen om de syns på gatorna.

I december skrev polisen och kommunen ett avtal om att polisen ska intensifiera arbetet mot missbruk och trafikbrott. Claus Kempe är kommunens säkerhetsskyddschef.

– Polisen har gjort betydligt större insatser nu mot vad det har varit förut. Men man kan inte vara på alla ställen. Just nu har polisen svårt med personal.

Matilda Johansson, jourhavande undersökningsledare vid Polisen i Kalmar, berättar att man jobbar med de resurser som finns för att genomföra nykterhetskontroller och att beslagta bilar:

– I vissa fall kan man beslagta bilar för folk som kör påverkade gång på gång. Det försöker vi göra så mycket som möjligt, säger hon.

Är man inte dömd sedan tidigare utan bara misstänkt för rattfylla eller olovlig körning krävs fem körningar inom sex månader. Handlar det om grova brott så krävs endast två på ett år. Är man dömd för brott tidigare kan bilen beslagtas efter tredje återfallet på två år.