Södras sågverk nyanställer 30

Mönsterås Artikeln publicerades

Södra ökar produktionen vid sitt sågverk i Mönsterås. Det innebär ett tredje skift och omkring 30 nyanställningar.

Ett 30-tal nyanställningar beräknas det bli när sågverket i Mönsterås utökar produktionen.
Foto: Roger Carlsson
Ett 30-tal nyanställningar beräknas det bli när sågverket i Mönsterås utökar produktionen.

Produktionen kommer att öka med 100 000 kubikmeter sågade trävaror på årsbasis, från och med den 1 mars.

Det har varit en tuff tid för sågverksbranschen om man ser tillbaka ett antal år. Men mycket har hänt och i dag är läget ett annat.

– 2016 gjorde vi en omstrukturering. Vi hade lönsamhetsproblem och genomförde ett åtgärdsprogram. I mångt och mycket är vi igenom det. Samtidigt har omvärlden förändrats. Det här med att bygga i trä har växt rejält, inte bara i Sverige och Europa, utan hela världen, säger Jörgen Lindquist, affärsområdeschef för Södra Wood.

De strukturella förändringarna har gett resultat i form av en mer konkurrenskraftig produktion och ett förbättrat kunderbjudande.

En ljus marknadsutveckling och intresse för hållbart byggande har drivit på intresset för trä som material. Det finns ett stort underliggande behov av trävaror.

– Vi ser mycket ljust på framtiden och tror att den byggs i trä. Med vår satsning på ökad produktion i Mönsterås kan vi växa med våra kunder, uppger Jörgen Lindquist.

Andelen trähus ökar över hela Europa. Som en följd av det ökade intresset för träbyggnation har Södra valt att investera i en fabrik för korslimmat trä bredvid sitt sågverk i Värö.

– Produktionen vid den nya anläggningen kommer att kräva en del volym från sågverket i Värö. En del av den tappade volymen ökar vi nu istället upp i Mönsterås. Även vårt förvärv av det engelska försäljningsbolaget Södra Wood Ltd har förbättrat våra marknadsförutsättningar, förklarar Jörgen Lindquist.

Enligt uppgift från Södras webbsida är det 87 anställda på sågverket i Mönsterås i dag.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.