Södra satsar stort på ny anläggning

Mönsterås Artikeln publicerades
Södra ska nu bygga en anläggning i Mönsterås som ska producera biometanol.
Foto:Roger Carlsson
Södra ska nu bygga en anläggning i Mönsterås som ska producera biometanol.

Södra investerar nu över 100 miljoner kronor vid massabruket i Mönsterås. Pengarna ska läggas på en anläggning för produktion av drivmedlet biometanol.

Det meddelade skogskoncernen i ett pressmeddelande under tisdagen. Byggandet ska starta redan efter nyår och tanken är att anläggningen ska tas i drift våren 2019. Den årliga produktionen i den färdiga anläggningen beräknas bli 5 000 ton biometanol.

Målet är dock att kunna öka produktionen på sikt.

– Allt fler inser vikten av övergången mot fossilfria alternativ, men produkterna måste fram också. Vi har tillgång till den bästa och mest förnybara råvara som finns, nämligen skogen, säger Catrin Gustavsson som är innovationsdirektör vid Södra.

Biometanolen ska framställas från den råmetanol, som uppstår vid massabruket i Mönsterås.

– Det här blir en viktig milstolpe för att kunna nå de klimatmål som Sverige har satt upp, säger Henrik Brodin, affärsutvecklare drivmedel, Södra.

Biometanol kan användas som drivmedel för till exempel personbilar, lastbilar och fartyg.

– I första hand handlar det om att blanda upp bensin och diesel med metanol, även om det finns fordon som går på ren biometanol, säger Henrik Brodin.

Investeringen innebär inte så många fler jobb.

– Nej, vi räknar med att kunna driva hela anläggningen på bara en person. Däremot skapas många arbetstillfällen under det år som vi bygger.