Skogsbranden under kontroll

Fliseryd Artikeln publicerades

Tre helikoptrar och ett antal brandmän kämpade mot en skogsbrand utanför Fliseryd på måndagen.

– Nu bedömer vi att vi har kontroll på branden, säger Jan Karlsson, inre befäl på räddningstjänsten i Oskarshamn, på tisdagsförmiddagen.

Det var vid 15.30-tiden på måndagen som räddningstjänsten larmades om skogsbranden.

I utgångsläget rörde det sig om en brand på två hektar men då branden inte ligger nära vatten och inte heller nära någon väg hann den sprida sig till ett område på cirka tio hektar.

Under måndagen jobbade räddningstjänsten med att dra slang och med vattentransporter med tankbil. Även tre helikoptrar hjälpte till att vattenbomba branden för att förhindra spridning.

– Under natten har det gått bra. Helikoptrarna lämnade vid 21.30-tiden och sedan hade vi lite personalbyte vi också. Nattpersonalen har jobbat med att bygga slangsystem, så branden är numera inringad av slang, säger Jan Karlsson, inre befäl på räddningstjänsten i Oskarshamn, på tisdagsförmiddagen.

Hur mycket är det som brinner?

– Det avbrända området är tio hektar men det är ingen riktigt spridning längre. Det brinner fortfarande inne i området men i kanterna är det nedsläckt. Det var det helikoptrarna hjälpte till med.

Hur jobbar ni vidare under dagen?

– Under dagen kommer vi att ha närmre 30 personer på plats som jobbar med släckning och vattentransport.

Hur länge räknar ni med att vara kvar på platsen?

– Det är för tidigt att säga. Framåt eftermiddagen har vi kanske en sådan prognos.

För närvarande är det inte aktuellt med fler helikopterinsatser.

Strax innan klockan 17 uppgav räddningstjänsten att en preliminär prognos är att räddningstjänsten kommer kunna lämna över till markägaren på fredag förmiddag.

– Det stora jobbet just nu är personalplaneringen. Vi försöker hålla det runt 15-20 man på platsen, uppger Nils-Inge Hagman, inre befäl vid räddningstjänsten i Oskarshamn.

– Men det finns ingen spridningsrisk. Man har kommit runt branden med utrustningen och jobbar sig nu in i området för eftersläckning. Idag har vi även haft halvskapligt väder med duggregn och utan farlig vind, uppger Nils-Inge Hagman.