SD-politiker stämmer fackförening

Mönsterås Artikeln publicerades

Sverigedemokraten och fullmäktigepolitikern Maria Cimini har stämt fackföreningen Transport, som har uteslutit henne ur förbundet.

– Det här är rena öststatsfasonerna. Hela mitt parti står bakom mig och jag kommer att driva det här så långt som det behövs, säger hon.
Transportarbetareförbundets styrelse har gjort ett ställningstagande om att fackmedlemmar som arbetar aktivt för SD, exempelvis genom att sitta med i beslutande församlingar på partiets mandat, driver idéer som krockar med Transports värderingar.
– Det gäller bland annat människors lika värde och rätt, säger partiets tredje vice ordförande, Martin Viredius som kommenterar saken i förbundets egen tidning Transportarbetaren.

Maria Cimini sitter som ersättare för SD i Mönsterås kommunfullmäktige. Hon är även ledamot styrelsen för SD i Oskarshamn/Emådalen. Men hon menar att uteslutandet av henne från facket är olagligt.
– Mina politiska åsikter kan inte ligga till grund för ett uteslutande. Det hör inte hit vilket parti jag är med i. Det här handlar om omvärldens fördomar mot SD som främlingsfientligt, vilka är helt felaktiga. Jag har själv italiensk-amerikanska rötter och vet hur det är att bli trakasserad för sin härkomst, och min pojkvän är dessutom etiopier, säger hon.

Stämningen mot Transportarbetareförbundet lämnades in till Stockholms tingsrätt i slutet av januari via Ciminis juridiska ombud. Martin Viredius från Transport är förvånad över att hon gått den vägen i stället för att vända sig direkt till förbundet:
– Hon fick ett brev i oktober där hon gavs möjlighet att ha synpunkter på uteslutningen och överklaga till förbundsrådet, men har valt att gå direkt till tinget. Vi är dock inte oroliga, säger Martin Viredius.
Maria Cimini själv anser att det redan finns prejudikat på att det är olagligt att utesluta en fackmedlem på de grunder som Transportarbetareförbundet anför.
– Det finns gamla fall med uteslutningar av både kommunister och högerextremister ur fackförbund och där har det visat sig att det varit fel, säger hon.