Samarbete med Svenskarnas parti retar SD-ledningen

Mönsterås Artikeln publicerades

Sverigedemokraterna samlar nu in namn för att försöka få till en folkomröstning om flyktingmottagning i Mönsterås.

Samtidigt rasar partiledningen mot Bernhard Eks samarbete med Svenskarnas Parti.
Bernhard Ek sitter i fullmäktige för Sverigedemokraterna. Fram tills för ett år sedan hade han en partikollega vid sin sida i form av Anders Leander, men denne hotades av uteslutning och gick ur partiet för att i maj 2012 gå med i högerextremistiska Svenskarnas parti.
Trots detta sitter han kvar på sin fullmäktigestol. Nyligen har det framkommit att Bernhard Ek samarbetar nära med Anders Leander i fullmäktige och att Bernhard Ek inte tycker att det är någon större skillnad mellan partierna. Detta har retat upp Sverigedemokraternas partiledning som fick vetskap om Bernhard Eks uttalande på torsdagen.
– Det är fullständigt oacceptabelt. Vi ska diskutera hur vi ska ta upp det, om det blir i distriktsstyrelsen eller på annat sätt, säger Eric Myrin som är pressekreterare i SD.
Bernhard Ek hade på torsdagen inte hört något från partiledningen. Han har just nu fullt upp med att samla in namn för att kräva en folkomröstning om flyktingmottagandet i kommunen, något hans parti helt vill stoppa.
– Det gäller all mottagning av flyktingar, inte bara ensamkommande flyktingbarn, säger han.
Varför har ni inte sagt ifrån tidigare inom kommun politiken om vad ni tycker?
– Vi har haft fullt upp och ingen hade möjlighet att gå dit den dagen. Men det här med namninsamlingen kom upp efter att fullmäktige beslutade om att ta emot ensamkommande flyktingbarn. Just det är väl svårt att stoppa nu, men vi vill att det blir en folkomröstning i kommunen om flyktingmottagning allmänt och på längre sikt.
Samarbetar du med Anders Leander vad gäller namn insamlingen?
– Nej, det är SD som står bakom det hela i just denna fråga.
Kommer du att gå med i Svenskarnas Parti om du hotas av uteslutning för att du samarbetar med Anders Leander?
– Nej, jag är Sverigedemokrat och inget annat, jag vet inte riktigt vad de står för.