Rättegång mot skräckgänget

Kalmar/Mönsterås Artikeln publicerades
Rättegången inleddes på fredagen.
Foto:Anders Blank
Rättegången inleddes på fredagen.

Rån, hot, hot mot tjänsteman och övergrepp i rättssak.

En trio som satt skräck i Blomstermåla är nu inför rätta.

Och alla tre ger varsin version av vad som verkligen har hänt.

Tre unga män som under en tid satt skräck i Blomstermåla och Mönsterås är nu inför rätta. De misstänks för rån, hot mot tjänsteman och övergrepp i rättssak. Men får man tro boende i kommunen borde åtalspunkterna vara betydligt fler. Enligt en sluten facebookgrupp är invånarna livrädda för trion som varit hotfull. I vissa fall har man tvingats ordna egen bevakning runt ett hus där en familj bor och som blivit hotad.

Men det aktuella åtalet som nu är uppe i Kalmar tingsrätt handlar främst om ett rån mot en jämn­årig person i Mönsterås. Vad som egentligen hänt är oklart, det var fem olika redogörelser som presenterades under den första rättegångsdagen. Tre olika versioner från de tilltalade, en från åklagaren och en annan från offret.

Själva rånet verkar i alla fall handla om en obetald skuld till en av de tilltalade. Trion besökte offret och ville ha tillbaka sina pengar. Offret förnekar dock att han skulle vara skyldig ­något till någon av dem som är inför rätta, detta trots att han på en smyg­inspelning säger att han ljugit för polisen. I inspelningen erkänner han också knarkbrott och berättar att han kan göra vad som helst för han kan svenskt rättssystem. Men under rättegången menar han att han ljög ­under inspelningen.

– Det sänker kanske offrets trovärdighet, men har ingen juridisk betydelse, säger åklagaren Magnus Ling.

Åklagaren tror att det rör sig om en skuld på 5 000 kronor som offret skulle vara skyldig någon av de tre åtalade. En av dem ­erkänner att han varit inne hos offret och tagit en ­dator som pant. Men samma person förnekar att han skulle ha tagit fler ­saker än bara datorn. ­Enligt åtalet ska trion ha stulit kontanter och hemelektronik till ett värde av cirka 15 700 kronor.

När offret vägrade ge ifrån sig lägenhetsnycklar bestämde sig trion för att ta sig in i bostaden. Det gjorde de genom att bryta upp brevinkastet på lägenhetsdörren för att på så sätt ta sig in. Väl där ska de ha tagit med sig det som fanns av värde. Stora delar av stöldgodset återfanns senare i en bil som tillhörde en i trion. Där fanns också en kniv som offret menar att han blivit hotad med. Detta förnekar dock alla misstänkta.

Den första rättegångs­dagen handlade om två åtalspunkter, rån och grov stöld. Resterande punkter, hot mot tjänsteman och övergrepp i rättssak kommer att avhandlas nästa vecka.

Två av de tilltalade är inte svenska medborgare och åklagaren har yrkat på utvisning om de fälls för något av brotten.