Programledare på författarbesök

Mönsterås kommun Artikeln publicerades

Josefine Sundström, känd tv-programledare och författare, har under veckan besökt sex skolor i kommunen.

”Så här hårt jobbar jag” säger Josefine Sundström och demonstrerar hur hon kan ligga och tänka när idéerna till en ny bok kommer till henne.
Foto: Åsa Borefur
”Så här hårt jobbar jag” säger Josefine Sundström och demonstrerar hur hon kan ligga och tänka när idéerna till en ny bok kommer till henne.

Det är inom projektet Lässurr som författarbesöken genomförs på skolorna i samarbete med kulturförvaltningen.

Det var många frågor från de unga läsarna när Josefine Sundström dök upp i förskoleklassen på Mölstadskolan. De har läst hennes bok Fiffiga kroppen och finurliga knoppen, och hon berättade om hur boken kom till:

– Prins Daniel bjöd in mig och bokförlaget till slottet. Han önskade en barnbok som förklarar vad som händer i kroppen när man rör på sig. Genom att röra på sig mår man ju bättre, säger Josefine Sundström.

Boken innehåller bland annat tips om lekar där man får röra på sig.

Hon har alltid tyckt om att skriva.

– Men det tar lång tid för mig att skriva.

När hon debuterade som författare var det med romaner för vuxna. Idén om att skriva för barn kom när hon själv läste för sina egna barn, och saknade böcker som handlar om en helt vanlig dag.

Hennes råd till barnen är att läsa mycket, helst varje dag, eller lyssna när någon annan läser.

– Och så får man göra fel. Det är bättre att bara skriva en berättelse utan att peta i texten och bry sig om stavfel och tänka att ”det här blev inte bra”. Skriv ner berättelsen och sen kan man gå tillbaka och titta på stavningen och rätta till det som blivit fel.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.