Polisen och trafiken i fokus

Mönsterås kommun Artikeln publicerades
Förhandlingarna kring E22 förbi Mönsterås strandade förra året men nya diskussioner är i gång mellan kommunen och Trafikverket. Anders Johansson tror att man ska hitta en lösning.
Foto: Roger Carlsson
Förhandlingarna kring E22 förbi Mönsterås strandade förra året men nya diskussioner är i gång mellan kommunen och Trafikverket. Anders Johansson tror att man ska hitta en lösning.

Trafiksäkerhet och polisens närvaro har varit stora frågor under mandatperioden. Ny polisstation med plats för tio poliser är på gång, men trafikproblemen återstår att lösa.

Diskussioner har pågått i åratal kring säkrare och smidigare av- och påfarter på E 22 genom Mönsterås och Ålem.

– I diskussionerna med Trafikverket har vår hållning hela tiden varit att det ska vara lätt att ta sig in i Mönsterås och lätt att ta sig ut på E 22. Trafikverkets mål är att hålla så hög hastighet på E 22 som möjligt. På grund av den hållningen strandade förhandlingarna förra året. Jag ångrar inte det. Det är kommuninvånarnas intressen som vi ska ta tillvara. Men nya diskussioner är i gång och jag tror att vi ska hitta en lösning. Jag är dock besviken på att projektet inte fanns med i regeringens nya transportplan, säger kommunalrådet Anders Johansson (C).

Fakta

Fem vallöften – har de uppfyllts?

1. 75 procent av alla hushåll skulle ha tillgång till bredband via fiber 2015. Lite svårt att beräkna exakt men får anses uppfyllt.

2. Gång- och cykelväg mellan Timmernabben och Mönsterås. Håller på att anläggas och ska vara klar i september. Uppfyllt.

3. Göra det lättare för småskaliga och närodlande producenter att leverera till kommunen. Uppfyllt.

4. Fortsatt utbyggnad av förskolor. Oknö naturförskola invigdes förra året. En ny förskola håller på att byggas vid Netto och en byggs vid Solhem nästa år. Uppfyllt.

5. Attraktiva badplatser på Oknö och i Timmernabben. Delvis uppfyllt. ”Vi har mycket kvar att göra på badplatserna”.

Visa mer...

När det gäller de olycksdrabbade korsningarna på E 22 i Ålem tror han att en lösning med planfria korsningar ligger längre fram i tiden. I väntan på det ska andra trafiksäkerhetshöjande åtgärder ske.

– Inom ett år borde Trafikverket kunna påbörja det arbetet.

Även andra trafikproblem har varit i fokus. Förra sommaren omkom två personer i en trafikolycka i Skrika, orsakad av en drogpåverkad man som upprepade gånger gjort sig skyldig till trafikbrott. Flera politiker har sedan drivit frågan om en lagändring. Det blev också debatt om polisens närvaro. I höstas satte kommunen in permanenta väktare nattetid för att öka tryggheten när polisens resurser inte räckte till. Nu får Mönsterås snart en ny polisstation med plats för ett tiotal poliser.

Fakta

Tre viktigaste frågorna just nu

1. Skola och barnomsorg. Att lösa det kraftigt ökade behovet av platser inom barnomsorg och skola.

2. Integrationen och kompetensförsörjningen. ”Företagen skriker efter arbetskraft och om vi lyckas med integrationen kan vi förse dem genom de nyinflyttade, men misslyckas vi riskerar vi att en del av befolkningen blir bidragsberoende för lång tid”.

3. Nya tomter. Behovet av nya tomter är stort när befolkningen ökar.

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.