”Polisen bryter mot avtalet vi skrivit”

Mönsterås kommun Artikeln publicerades
”Det är väldigt konstigt och djupt olyckligt att polisen inte har gjort någon teknisk undersökning på Parkskolan efter helgens vandalisering”, säger oppositionsråd Robert Rapakko (S).
Foto:Åsa A Cederbom
”Det är väldigt konstigt och djupt olyckligt att polisen inte har gjort någon teknisk undersökning på Parkskolan efter helgens vandalisering”, säger oppositionsråd Robert Rapakko (S).

Oppositionsråd Robert Rapakko (S) är kraftigt kritisk mot polisens bemanning på orten.

”Det finns en stark oro ute bland folk”.

När frågan om väktare nattetid väcktes i kommunstyrelsens arbetsutskott i veckan var Robert Rapakko positiv till förslaget.

– Vi måste ta människors oro på allvar och agera när polisen inte gör det. Men det är egentligen inte en bra lösning för det är polisens sak att jaga buset.

Han menar att polisen ständigt bryter mot det samverkansavtal som skrevs med kommunen för ett år sedan.

– Genom att man hela tiden flyttar på de poliser som ska vara på plats i Mönsterås så uppfyller man inte den bemanning som utlovats, säger Robert Rapakko som även är kritisk till kommunens del.

– Avtalet hålls inte från vår sida heller. Vi har inte längre någon som jobbar med fältverksamheten bland ungdomar, vilket innebär att det förebyggande arbetet inte sköts på det vis som står i avtalet.

Den senaste händelsen när ett 40-tal rutor förstördes på Parkskolan men polisen aldrig dök upp, är han också kraftigt kritisk till.

Fallet upprör många som känner en stark oro över utvecklingen.

– Det som oroar mest är att vi inte vet om det här handlar om vanlig skadegörelse eller om det är någon som faktiskt går runt med ett skjutvapen, säger Robert Rapakko.

– Det är en befogad fråga att ställa hur de här hålen har uppkommit och det hade varit lätt för polisen att snabbt slå fast vad det rör sig om för vapen.