Olovlig byggnad måste bort

Mönsterås kommun Artikeln publicerades
Arkivbild.
Arkivbild.

Tre fastighetsägare riskerar att få betala 5 000 kronor var i vite per månad om de inte ser till att ta bort en komplementbyggnad från tomten.

Senast den 30 juni ska byggnaden vara borta, enligt ett beslut i miljö- och byggnadsnämnden. Om det inte sker kan nämnden besluta om att ta bort byggnaden, vilket i så fall ägarna får bekosta.

Det är ett långdraget ärende. I december 2017 beviljade dåvarande byggnadsnämnden bygglov för en befintlig komplementbyggnad på fastigheten. Beslutet överklagades till länsstyrelsen som sommaren 2018 upphävde bygglovet då man ansåg att det var fel att frångå bestämmelsen om att det måste vara minst 4,5 meter till grannens tomtgräns.

Nämnden var i kontakt med ägarna i februari i år och fick då besked om att byggnaden var såld och skulle hämtas i april. Därefter har nämnden gjort flera besök på fastigheten och senast den 11 juni kunde man konstatera att byggnaden stod kvar. Därför har man nu tagit beslut om vite.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.