Markägare tacksam för insatser vid storbrand

Åbymossen Artikeln publicerades
Branden har drabbat ett område på cirka 15 hektar.
Foto: Mönsterås kommun
Branden har drabbat ett område på cirka 15 hektar.

Det branddrabbade skogsområdet vid Åbymossen har visat sig vara större än vad som tidigare framkommit. Markägaren Håkan Stensson är tacksam för alla släckningsinsatser som gjorts.

Enligt uppgift ska branden ha startat efter ett blixtnedslag. Tidigare har det drabbade området uppskattats till tio hektar.

– Men det är närmare 15 hektar, mest ungskog, säger Håkan Stensson.

Det har varit omtumlande dagar sedan branden upptäcktes i måndags eftermiddag.

– Men jag är väldigt tacksam över att alla varit så snabba med insatser. Vi hade tur att de tre tyska helikoptrarna kom och vattenbombade området, och vi har haft tur med vinden. Annars kunde det ha blivit ännu värre, konstaterar han.

Räddningstjänsten uppgav på tisdagsmorgonen att man fått branden under kontroll. Man kommer att fortsätta släckningsarbetet innan det är dags att lämna över ansvaret till markägaren vilket eventuellt sker på fredag.

– Jag vill tacka alla som har varit inblandade och hjälpt till och gjort ett jättejobb; brandmän, frivilliga i brandvärnet, våra grannar, helikoptrarna och ledningen för räddningstjänsten som har varit väldigt proffsig och arbetat lugnt och sakligt, säger Håkan Stensson som ger en eloge till kommunen och räddningstjänsten för initiativet att utbilda ett frivilligt brandvärn.

Kommunalrådet Anders Johansson (C) har besökt brandplatsen:

– Jag är glad att räddningstjänsten tack vare en snabb och beslutsam insats lyckats få kontroll på branden. Alla som varit inblandade i släckningsarbetet har gjort ett kanonjobb, säger han.