Julskyltning utan julmarknad

Mönsterås Artikeln publicerades
Av olika anledningar hamnar julskyltningen och julmarknaden på olika datum i år. ”Men det finns ingen ovänskap mellan oss, vi samarbetar gärna och upplägget kan ändras till nästa år”, säger Fredric Reffel och Tomas Gummesson.
Foto: Åsa A Cederbom
Av olika anledningar hamnar julskyltningen och julmarknaden på olika datum i år. ”Men det finns ingen ovänskap mellan oss, vi samarbetar gärna och upplägget kan ändras till nästa år”, säger Fredric Reffel och Tomas Gummesson.

Så länge alla kan minnas har Lions i Mönsterås haft sin julmarknad i samband med julskyltningen. Så blir det inte i år.

– Vi hoppas att folk kommer att uppskatta det nya upplägget. Fördelen är att det händer saker på köpingen två helger på raken, säger Fredric Reffel, ordförande i Mönsterås Handel.

Det var när parterna i våras skulle bestämma gemensamt datum som Lions protesterade mot att julskyltningen låg inplanerad så tidigt i år, redan den 25 november.

– Det var inte populärt alls, så klubben bestämde sig för att köra julmarknaden ett annat datum, nämligen söndagen den 9 december, säger Tomas Gummesson som är marknadsansvarig i Lions.

Efter det har köpmännen bytt både ordförande och datum vilket innebär att julskyltningen i Mönsterås infaller söndagen den 2 december i år.

– Vi tycker att det är den bästa helgen, även om vår julskyltning krockar med grannstäderna. Vi tror att folk tycker om att gå på julskyltning på hemmaplan, säger Fredric Reffel.

Samtidigt passar köpmännen på att utveckla konceptet genom att skapa julstämning i kyrkparken.

– Det blir bland annat en scen med körsång och bluesmusik. Vi kommer också att ha lokala hantverkare och företag på plats i kyrkparken, säger Fredric Reffel.

Helgen efter riggar alltså Lions upp sin traditionella julmarknad med knallar, knäckäpplen, ponnyridning och försäljning av granar.

– Nytt för oss är att vi håller till på Torget så Storgatan kommer inte att stängas av, säger Tomas Gummesson.

Att evenemangen separeras i år betyder inte att upplägget ska se likadant ut nästa år.

– Nej, i år blev det så här och då testar vi det. Sedan ska vi utvärdera upplägget innan vi tar beslut om hur vi gör framöver, säger Fredric Reffel.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.