Inget frihetsberövande för trafikbrott

Skrika Artikeln publicerades

– Jag har stor förståelse för den frustration som de poliser som uttalat sig känner.

Det säger chefsåklagaren Kerstin Eriksson på åklagarkammaren i Kalmar.

– Det är givetvis allvarligt med personer som gång på gång gör sig skyldiga till trafikbrott och som vi sett i det aktuella fallet kan konsekvenserna bli fruktansvärda.

Hon uppger att regelverket är sådant att trafikbrott normalt sett inte kan ligga till grund för frihetsberövande.

– Varken grov olovlig körning, vårdslöshet i trafik eller rattfylleri av normalgraden har tillräcklig straffskala för att en person ska kunna frihetsberövas. Förundersökningen gällande denna typ av brott leds normalt av polismyndigheten. Polis och åklagare måste gemensamt sträva efter att trafikbrotten utreds, redovisas till åklagare och lagförs så snabbt som möjligt, så att påföljd kan dömas ut, säger Kerstin Eriksson.

Länspolitikern Krister Örnfjäder (S) sitter i riksdagens justitieutskott:

– Det är viktigt att vi har en lagstiftning som fungerar så att vi kan upprätthålla ett rättssäkert samhälle och som våra medborgare har respekt för och litar på.

Han förstår polisernas frustration när inget händer efter deras ingripande.

– När det gäller människor som begår återkommande brott så tycker jag att åklagare ska ta hänsyn till det beteendet när ett åtal ska väckas och inte enbart se till det enskilda tillfället. Om man från åklagarsidan anser att detta inte går att göra så är jag mycket intresserad av att få vetskap om detta för att föreslå ny lagstiftning, säger han.