Glömde ordna vikarie - brukare fick inte medicin eller mat

Mönsterås kommun Artikeln publicerades
Kommunen gjorde en egen utredning av händelsen och har även anmält missförhållandet till Inspektionen för vård och omsorg.
Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Kommunen gjorde en egen utredning av händelsen och har även anmält missförhållandet till Inspektionen för vård och omsorg.

Administratören glömde att ordna en vikarie. En brukare blev liggande i sängen och fick inte medicin, mat eller dryck, och kunde inte gå på toaletten. Till sist lyckades personen efter stor ansträngning larma hemtjänsten.

Områdeschefen inom omsorgen har gjort en lex Sarah-anmälan om allvarligt missförhållande till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Omsorgen har också gjort en egen utredning kring händelsen.

En fredagseftermiddag klockan 15.47 får hemtjänsten ett larm från en omsorgstagare. Klockan 16.16 larmar hen igen. När hemtjänsten kommer fem minuter senare ligger brukaren i sängen och skriker på hjälp.

Det visar sig att personen har legat i sängen och fått klara sig utan medicin, mat och dryck under dagen eftersom ingen personal kommit. Inte heller har hen kunnat gå på toaletten sedan klockan nio på morgonen, då hemtjänsten var där senast.

Personalen kontaktar enhetschefen och det visar sig att bemanningsadministratören har glömt att tillsätta en vikarie på ett arbetspass hos brukaren. Omsorgstagaren har inte heller kunnat tillkalla hjälp under dagen då denne inte har kunnat nå trygghetslarmet.

Enligt utredningen har brukaren inte velat ha larmet kroppsnära och personalen har därför hängt upp det på ett handtag över sängen, men det har kommit för högt upp så brukaren har inte kunnat nå det. Först efter stor ansträngning har denne fått tag i larmet och kunnat larma.

Utredaren har talat med omsorgstagaren och samtlig inblandad personal, och även erbjudit samtalsstöd efter det inträffade. Kommunen har också skickat sin egen utredning till Ivo.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.