Gav sig ut på jakt efter tjuvfiskare - fångade misstänkta på bild

Pataholm Artikeln publicerades
Fem män, samtliga utländska medborgare, är misstänkta för olovligt fiske.
Foto: Privat
Fem män, samtliga utländska medborgare, är misstänkta för olovligt fiske.

Tillsynsmannen Olof Engstedt fångade misstänkta tjuvfiskare på bar gärning i Pataholm.

Efter timmar i båten fick han syn på dem, kravlade upp på en ö och lyckades få en bild av dem.

Fem utländska medborgare misstänks nu för olovligt fiske.

Olof Engstedt är ideell fisketillsynsman genom länsstyrelsen och har därmed rätten att gripa misstänkta tjuvfiskare. De flesta tjuvfiskarna kommer dock undan eftersom bevisningen ofta är bristande och det krävs att de blir påkomna, berättar han.

Därför var det självklart för honom att ge sig i väg till Pataholm, i Mönsterås kommun, så fort han fick tipset om att det tjuvfiskades i Kalmarsund.

Olof Engstedt jobbade i Rockneby när telefonen ringde vid lunchtid på torsdagen.

– Jag bestämde mig för att åka dit direkt. Jag visste att jag måste få ett foto av dem på bar gärning. Annars blir bevisläget svårare, säger Olof Engstedt.

”När jag såg dem med kikaren vek jag av så att de inte skulle se mig. Jag angjorde båten på en ö och kravlade ut med min kamera.”

Under april och maj är det förbjudet att fiska abborre och gädda i Kalmarsund, och enligt tipset hade fem män med åkt ut med en båt för att fiska just gädda.

– Först var jag tvungen att byta till sommardäcken på min båttrailer för att vara laglig. Jag visste att detta kunde bli en polishistoria och då ville jag inte jag stå där och var olaglig själv, säger Olof Engstedt.

Sedan satte han fart mot Pataholm med båten på släpet. Efter bilresan från Rockneby sjösatte han sin båt i Kalmarsund.

– Jag letade som tusan efter dem, säger han.

Upp till två timmar tog det innan fick syn på männen och deras båt.

– När jag såg dem med kikaren vek jag av så att de inte skulle se mig. Jag angjorde båten på en ö och kravlade ut med min kamera.

Efter timmar av dedikerat letande fick han sedan det han behövde - en bild som visar de fem männen tillsammans med ett gäddfiskedrag.

Här bär polisen in männens fiskeredskap i bilen efter att de har beslagtagit dem.
Foto: Privat
Här bär polisen in männens fiskeredskap i bilen efter att de har beslagtagit dem.

Klockan var då runt 15 och Olof Engstedt ringde till polisen som kom till platsen där de tog uppgifter och beslagtog männens spön och fiskedrag.

– Det var trevligt att få ett större tillslag på tjuvfiskare. Man måste gå på jakt annars kommer de undan, säger Olof Engstedt.

Till vardags jobbar han för Sveriges sportfiske- och fiskevårdsförbund, så att stoppa det olovliga fiskandet är något han brinner för.

– Bestånden har gått ner och vi försöker hjälpa gäddan och abborren. Det är synd att förstöra för fisken genom tjuvfiske under tiden gäddan och abborren leker.

Enligt polisen har det upprättats en anmälan om olovligt fiske - ett brott som kan ge böter eller upp till sex månaders fängelse. Det är fem män som är misstänkta för brottet. Dessa är turister och utländska medborgare.