Ett ljus tänds för varje självmord

Mönsterås
Foto:

Förra året tog 1 600 människor i Sverige sina liv. En av dem var 22-årige Fredrik Pedersen från Timmernabben.

Artikeln publicerades 4 september 2014.

– När jag läser min blogg förstår jag att jag har kommit långt i min sorgeprocess. Men jag kommer aldrig någonsin att komma över Fredriks död.
Det säger hans mamma Maria Pedersen. Efter den tragiska händelsen som helt vände upp och ner på hennes liv har hon ägnat mycket tid åt att läsa in sig på ämnet självmord.
– Det är den vanligaste dödsorsaken i vårt land, men ändå något som de flesta talar tyst om. Men ska vi minska antalet självmord måste vi prata om fenomenet, säger Maria Pedersen.
Hon har nu tagit initiativ till en ljuständning i kyrkparken i Mönsterås, för att uppmärksamma alla människor som tog livet av sig 2013. Samma kväll har kyrkan en gudstjänst där kyrkoherde Alf Johansson berör temat.
– På Sergels torg i Stockholm gör man samma sak. När jag fick inbjudan till den ceremonin kände jag att jag ville göra något här, säger Maria Pedersen.
– Jag har fått bra respons från kyrkan och folkhälsorådet och förhoppningen är att vi till nästa år kan bygga ut ljuständningen med föreläsningar och debatter.
Den organisation som står bakom manifestationen är Suicide Zero, där Maria Pedersen är medlem, och ljuständningen sker onsdag kväll den 10 september.