Annons

Dricksvattnet i Timmernabben oroar boende

Vissa delar av norra Timmernabben har problem med färgat och grumligt vatten. En boende som tidningen talat med vågar inte dricka vattnet sedan flera månader tillbaka utan hämtar klart dricksvatten i en annan del av samhället.
Timmernabben • Publicerad 11 september 2019
En man som bor i Timmernabben hämtar sitt dricksvatten från en annan del av orten där vattnet är klart. På bilden syns skillnaden mellan det vattnet och det som han har i sin egen kran. Vattnet kommer från två olika vattenverk.
En man som bor i Timmernabben hämtar sitt dricksvatten från en annan del av orten där vattnet är klart. På bilden syns skillnaden mellan det vattnet och det som han har i sin egen kran. Vattnet kommer från två olika vattenverk.Foto: Privat

– Vi känner till att det är problem med färgat och grumligt vatten i vissa delar av norra Timmernabben. Vi har tagit flera prover som visar att vattnet är tjänligt, men på vissa ställen finns det anmärkning på järn och grumlighet. Det är inte farligt att dricka men kan upplevas osmakligt på grund av färgen, uppger Lena Simonsson, miljöingenjör på tekniska kontoret.

Den person som har kontaktat tidningen säger att problemet har funnits i flera månader.

Annons

– Vattnet är alldeles gult och grumligt, och det har varit problem med detta i ett halvår, säger han.

I våras gjordes en omkoppling av vattnet i Timmernabben. Numera får norra delen av samhället sitt dricksvatten från Finsjö vattenverk, i stället för som tidigare från Sandbäckshults vattenverk. Övriga får fortsatt sitt vatten från Sandbäckshult.

– I samband med denna omkoppling ändrade vattnet flödesriktning i ledningarna. Den troliga orsaken till problemen i norra Timmernabben är att vi har gamla ledningar som missfärgar vattnet, förklarar Lena Simonsson.

– När det gäller själva vattnet som distribueras ut från vattenverken är det inga problem, det är bra vattenkvalitet från båda vattenverken, betonar hon.

Kommunen gör olika typer av mätningar i det aktuella området och utreder hur man ska gå vidare med problemen.

Åsa BorefurSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons