Centerpartiet behåller sin starka ställning

Mönsterås kommun Artikeln publicerades

Centerpartiet backade något men håller ställningarna. Socialdemokraterna tappade väljare medan Sverigedemokraterna gick starkt framåt i valet i Mönsterås kommun. Valdeltagandet ser ut att hamna på 83,8 procent, samma som 2014.

En trött men nöjd Anders Johansson (C) fanns på plats på sin kommunalrådsstol på måndagsmorgonen. Där sitter han säkert fyra år till.

– Det är klart att det känns bra, säger han om det preliminära valresultatet.

Partiet fick 39,1 procent av rösterna, jämfört med 40,8 procent 2014.

Men du har haft lite press på dig som nytt kommunalråd efter Roland Åkesson?

– Visst är det så. Jag har vetat att det var en utmaning. Men jag har haft fantastiskt stöd av mina partikamrater och min omgivning. Det här är en lagseger, vi har ett väldigt starkt Centergäng och Allians. Vi gör ett jättebra valresultat. Framför allt känns det skönt att vi har en stabil majoritet. Som alla andra har jag varit lite orolig för att det skulle bli ett knepigt politiskt läge, men det här underlättar oerhört för det fortsatta arbetet, säger han.

Anders Johansson (C).
Foto: Åsa Borefur
Anders Johansson (C).

– Det är nu det börjar. Nu ska vi uppfylla det vi har lovat och helst lite till, tillägger Anders Johansson.

Socialdemokraterna har backat från 35,5 till 30,8 procent, vilket preliminärt innebär 15 mandat i fullmäktige jämfört med Centerpartiets 19.

– Vi hade så klart hoppats på ett bättre resultat. Vi ser att vi tappar mycket till Sverigedemokraterna. Det här försvagar vår ställning i fullmäktige lite grann men vi är fortsatt starkt representerade, och vi känner ändå att vi har gjort en bra valrörelse, säger Robert Rapakko (S).

Robert Rapakko (S).
Foto: Arkivfoto: Åsa Borefur
Robert Rapakko (S).

Det brukar råda en stor enighet i många frågor mellan blocken, och Rapakko menar att valresultatet kanske visar att S behöver vara lite tuffare för att visa väljarna sin vilja de kommande fyra åren.

Sverigedemokraterna däremot ökade alltså kraftigt från 9,2 procent 2014 till 15,3 procent. Det innebär åtta mandat i fullmäktige, tre mer än tidigare.

– Det gick ju bra, över förväntan. Jag trodde att vi skulle få nåt mer mandat men det blev tre till, säger Roger Sunesson (SD).

Roger Sunesson (SD).
Foto: Arkivfoto: Mimmi Kungberg
Roger Sunesson (SD).

Efter förra valet har partiet haft ont om folk och flera av stolarna har stått tomma.

– Tack och lov så har vi folk att fylla upp stolarna med den här gången så att man slipper skämmas, och det känns bra. Vi har ju inte direkt någon vågmästarroll i Mönsterås, det är ju rätt så bra samsyn i de flesta frågorna här, säger han.

Centerpartiet hade störst andel väljare i distriktet Mönsterås landsbygd norra, 48,5 procent. Socialdemokraternas starkaste stöd fanns i Mönsterås centrum södra, 39,3 procent. Sverigedemokraterna hade störst stöd i Fliseryd med 26 procent av rösterna.

Fakta

Preliminär mandatfördelning

Så här ser den preliminära mandatfördelningen ut, det kan ändras när alla röster är färdigräknade. Inom parentes anges antalet mandat i förra valet:

Centerpartiet 19 (20)

Socialdemokraterna 15 (17)

Sverigedemokraterna 8 (5)

Moderaterna 3 (2)

Kristdemokraterna 2 (1)

Liberalerna 1 (1)

Vänsterpartiet 1 (2)

Miljöpartiet 0 (1)

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.