Centern behåller greppet

Mönsterås kommun Artikeln publicerades
Centerpartiet behåller sin ställning som största parti i kommunen. Något som givetvis får tummen upp av politikerna på den lokala valvakan.
Foto: Åsa A Cederbom
Centerpartiet behåller sin ställning som största parti i kommunen. Något som givetvis får tummen upp av politikerna på den lokala valvakan.

I kommunvalet backar Centerpartiet en smula och Socialdemokraterna tappar några procentenheter, men behåller ändå platserna som kommunens största partier. Sverigedemokraterna ökar, men inte lika mycket som på riksdagsplanet.

Det visar de preliminära siffrorna när 7 av 9 distrikt är räknade.

– Så här långt ser allt jättebra ut och vi har gott hopp om ett fortsatt alliansstyre i Mönsterås kommun, säger kommunalråd Anders Johansson (C).

Den minskning som redovisas för Centerpartiet är marginell. För Socialdemokraterna ser tappet större ut.

– Vi har starkare siffror i kommunen jämfört med partiet nationellt, vilket vi självklart är glada för. Trots den tuffa trenden håller vi ändå ställningarna någorlunda, säger oppositionsråd Robert Rapakko (S).

– Jag tror också att det kan bli så att styret av kommunen kan komma att ändras, det är inte självklart att alliansen får majoritet.

Ett 50-tal personer var med vid Socialdemokraternas valvaka i Mönsterås.
Foto: Åsa A Cederbom
Ett 50-tal personer var med vid Socialdemokraternas valvaka i Mönsterås.

Det är också så att flera av de mindre partier riskerar att hamna utanför kommunfullmäktige, då de inte når upp till 2 procentspärren. Det gäller bland annat Miljöpartiet.

Det parti som ökar mest i kommunvalet är Sverigedemokraterna.

– Ja, vad ska man säga om det? Det är väl glädjande, säger partiets förstanamn Roger Sunesson.

– Det visar att folk kan se bortom skandalerna och tycker om vår politik. De vill ha en förändring.

Tror du att valet gör att ni får fler mandat i kommunfullmäktige?

– Ja, min gissning är att vi får 7 mandat istället för de 5 som vi har haft. Skillnaden den här gången är att vi har folk till alla stolar, vilket vi inte hade vid valet 2014.

I riksdagsvalet ökar Sverigedemokraterna mest, med drygt 8 procent. Även Kristdemokraterna och Vänsterpartiet ser ut att öka, medan Socialdemokraterna backar tillsammans med Moderaterna och Miljöpartiet. Centerpartiet och Liberalerna ligger kvar på samma nivå. Det största partiet är ändå Socialdemokraterna på drygt 30 procent, följda av Sverigedemokraterna och Moderaterna.