Åtalas för stöldräd - minns ingenting

Mönsterås/Oskarshamn/Hultsfred Artikeln publicerades
En del av det som polisen fann i bilen.
Foto: Polisen
En del av det som polisen fann i bilen.

En natt i september stals verktyg och maskiner för minst 360 000 kronor och en företagsbil hos Södras sågverk i Mönsterås. Under ett par dygn ska stöldräden ha fortsatt med bilen på andra håll i länet.

Nu åtalas två män hemmahörande i Oskarshamns kommun, misstänkta för en rad olika brott. I förhör har de uppgett att de inte minns något.

Södras sågverk drabbades hårt vid inbrottet. Från ett verktygsskåp på det inhägnade området stals alltså verktyg och maskiner till ett stort värde. En företagsbil försvann också och den kördes rakt genom stängslet.

Enligt åtalet kan det vara så att någon annan har gjort inbrottet och att männen sedan har tagit hand om det stulna fordonet, fullt med stöldgods, och därefter lämnat delar av godset hos en närstående där polisen sedan hittade det.

Enligt åklagaren har stöldräden fortsatt under ett par dygn, med hjälp av den stulna skåpbilen. På Ica i Mörlunda stals bakelser, solglasögon, handskar och en energidryck. Där fångade övervakningskameran två män ”som med största sannolikhet” är de båda åtalade.

Det stals en registreringsskylt på en bil som sattes på det stulna fordonet från Mönsterås. Från en golfrestaurang stals alkohol och kockknivar. På listan över åtalspunkter finns också narkotikabrott, drograttfylleri och olovlig körning.

Männen greps efter att en polishund spårat upp dem i skogen efter en trafikolycka i Hjorted. Det var en kraftig dikeskörning och det blev skrot av den stulna företagsbilen från Mönsterås.