Årets stipendiater hyllade av politiker

Blomstermåla Artikeln publicerades
Det var ovanligt många stipendiater som hyllades av kommunfullmäktige i år.
Foto:Åsa Borefur
Det var ovanligt många stipendiater som hyllades av kommunfullmäktige i år.

Så vitt skilda ämnen som stipendieutdelning och nästa års budget dominerade måndagens fullmäktige i Blomstermåla Folkets hus.

Budgetramarna antogs redan i juni men sedan dess har det hänt en del vilket ändrat förutsättningarna, något som tidningen nyligen rapporterade om.

18 extra miljoner kronor plus 16 miljoner till löneökningar har tillförts de olika kommunala verksamheterna.

Lars Hollner (S) konstaterade att partierna är överens om 99 procent av budgeten, men oppositionen krävde bland annat tre miljoner extra till skolan då man tror att det kommer att behövas.

I de efterföljande voteringarna förlorade man dock mot majoriteten.

Roland Åkesson (C) varnade för kommande minusresultat om man inte hushållar med pengarna.

Decemberfullmäktige innebär också att kommunens stipendiater prisas.

För första gången delades ett folkhälsostipendium ut. Maria Pedersen får utmärkelsen för sitt starka engagemang och arbete för att förebygga självmord och psykisk ohälsa.

I tacktalet uppmanade hon alla att inte vara rädda för att fråga hur någon mår.

– Ställ frågan från hjärtat och våga stå kvar och ta emot svaret, sade Maria Pedersen.

Miljöstipendiet gick till Mönsterås och Ålems biodlarförening. Antalet bin minskar i världen vilket är ett hot mot den biologiska mångfalden.

Föreningen arbetar för att öka antalet bin och medlemsantalet har fördubblats, från 16 till 31 personer, på bara några år, i takt med att intresset för biodling ökar. Eskil Haglund och Weine Sjöberg tog emot priset.

Årets ungdomsledarstipendiat är Henrik Augestrand som är ungdomsledare inom Mönsterås Goif. Han lägger tio timmar i veckan på ungdomsverksamheten.

Han är en av de drivande bakom ett projekt för att öka läsningen bland pojkar, vilket resulterat i att hans pojklag skrivit en egen bok och att sammanhållningen har stärkts i laget.

Han hyllade i sin tur kommunens bibliotekarier som medverkat i projektet.

– Satsa gärna mer på inspiration till att kombinera idrott och kultur, var Henrik Augestrands hälsning till politikerna.

Dubbelkvartetten Tatonia fick ta emot årets kulturstipendium. Gruppen sjunger i stämmor och ägnar sig åt allt från andlig musik till moderna hits. I Tatonia ingår Anders Håkansson, Kristian Lundqvist, Anette Lindström, Jens Robertsson, Patrik Ragnarsson, Gunnel Jacobsson, Anette Nilsson och Birthe Kronblad.