Annons

Man avliden efter olycka på Södra cell

En man i 50-årsåldern har avlidit i en arbetsplatsolycka på Södra Cell i Mönsterås. Händelsen inträffade tidigt på morgonen och mannen fördes till Kalmar länssjukhus, men hans liv gick inte att rädda. En krisgrupp har upprättats på företaget.
Mönsterås • Publicerad 7 november 2017 • Uppdaterad 8 november 2017
Mannen som omkom hade arbetat länge på Södra Cell.
Mannen som omkom hade arbetat länge på Södra Cell.

Den anställde arbetade med att byta en del i en torkmaskin när han strax efter klockan 6 brännskadades svårt. Brukets egen räddningsstyrka samt Oskarshamns räddningstjänst var på plats och mannen fördes i ambulans till Kalmar länssjukhus. Vid 10.50 bekräftade sjukhuset att mannen avlidit. Anhöriga är underrättade.

– Tyvärr har vi också nåtts av det beskedet. Han hade jobbat länge hos oss och nu tänker jag på familjen, anhöriga och personalen här. Det mesta av vårt arbete nu går ut på att stötta dem, säger Carsten Wieger, platschef på Södra Cell i Mönsterås.

Annons

Han säger att företaget inte haft några olyckor vid torkmaskinerna tidigare och vill inte spekulera i vad som kan ha gått fel vid den tragiska händelsen i dag.

Carsten Wieger, platschef på Södra Cell i Mönsterås
Carsten Wieger, platschef på Södra Cell i Mönsterås

– Nu ska polisen och sedan arbetsmiljöverket utreda vad som hänt. Vi behöver få all fakta på plats, innan dess har jag inget mer att säga om olyckan.

Polisen har spärrat av platsen för att göra en teknisk undersökning.

Ett antal anställda på bruket ska ha varit i närheten och sett olyckan. Företaget har upprättat en krisgrupp och erbjuder alla anställda samtalsstöd.

– Det är mycket samtal mellan kollegor och de som var inblandade i räddningsinsatsen. Den här dagen kommer definitivt gå till att ta hand om oss själva och vår sorg, säger Carsten Wieger.

Tre dödsolyckor har inträffat på Södra Cell tidigare, men platschefen menar att mycket har hänt sedan dess.

– Det senaste fallet ligger minst 13-14 år tillbaka i tiden. Sedan dess har det bedrivits ett mycket systematiskt säkerhetsarbete med goda resultat. Nu har vi förlorat matchen igen och det känns fruktansvärt.

Kommer olyckan att påverka era säkerhetsrutiner?

– Ja, givetvis. Vi får se vad utredningen visar, men det kommer så klart att påverka, säger Carsten Wieger.

På fackförbundet Svenska Pappersindustriarbetareförbundet är chocken stor över att en dödsolycka åter inträffat på en arbetsplats för förbundets medlemmar.

Annons

– Det som hänt är för jävligt, just nu befinner jag mig i chock. Det här ska inte behöva inträffa på en arbetsplats i Sverige 2017. Men tyvärr, när olyckan är framme på en industriarbetsplats med mycket tungt materia då bli utgången ofta allvarlig, säger Lars Wåhlstedt, ansvarig för arbetsmiljöfrågor i central nivå i Svenska Pappersindustriarbetareförbundet.

Går det att förebygga svåra arbetsplatsolyckor?

– Det måste helt enkelt gå, vi får aldrig acceptera att olyckor kan inträffa. Vi bedriver ett hårt arbete för att minska antalet olyckor och vi ser ju också att antalet olyckor har minskat. Men tyvärr, ibland händer ändå det som inte ska få hända. Vi måste fortsätta vårt arbete, säger Lars Wåhlstedt.

På Södra Cell i Mönsterås är Jörgen Rydberg huvudskyddsombud. Han vill ännu inte kommentera dödsolyckan.

– Jag har inte några kommentarer att ge, vi vet inte exakt vad som har hänt än så tyvärr, jag har inte något att säga i dag.

David IsefjordSkicka e-post
Hjalmar TellSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons