Ansökan kom bort i posten - mister 1,5 miljoner

Mönsterås kommun Artikeln publicerades
Efter en dom i förvaltningsrätten förlorar kommunen rätten till en större summa pengar som man skulle ha fått i statlig ersättning.
Foto: HENRIK MONTGOMERY
Efter en dom i förvaltningsrätten förlorar kommunen rätten till en större summa pengar som man skulle ha fått i statlig ersättning.

Mönsterås kommun går miste om drygt 1,5 miljoner kronor efter en dom i förvaltningsrätten i Uppsala. Ansökan om pengarna kom in för sent, men kommunen hävdade att de kom bort.

Kommunen skickade in ett flertal ansökningar till Migrationsverket för att få ersättning för asylsökande barn i både grundskola och på gymnasiet under en period 2016. Men Migrationsverket avslog ansökningarna och hänvisade till att de hade kommit in för sent.

Kommunen överklagade då detta och förklarade att man skickat in handlingarna redan i januari 2017 men att ansökningarna kommit bort i posthanteringen. Efter att detta upptäckts i februari 2018 skickade kommunen in kopior på ansökningarna.

Migrationsverket höll fast vid att ansökningarna kommit in för sent och att kommunen därmed inte har rätt till ersättning, och förvaltningsrätten håller med om detta. Senast den 31 december 2017 skulle ansökningarna ha varit inlämnade.

”Det är ostridigt i målet att ansökan inte har kommit in i rätt tid. Kommunen anför att ansökan har skickats i rätt tid men kommit bort i posthanteringen. Det är en allmän princip att meddelanden sänds på avsändarens risk. Kommunen har inte kommit in med något som visar att ansökan har skickats i rätt tid” skriver rätten i sin dom.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.