58-åringen döms till fem års fängelse för dödsolyckan

Kalmar Artikeln publicerades
Den åtalade 58-åringen satt vid rättegången i rullstol efter dödsolyckan i Skrika den 27 juni.
Foto:Suvad Mrkonjic
Den åtalade 58-åringen satt vid rättegången i rullstol efter dödsolyckan i Skrika den 27 juni.

58-åringen som körde ihjäl en 31-årig kvinna och en 68-årig man i Skrika döms till fem års fängelse. Totalt döms han för 14 brott, där dödsolyckan är det allvarligaste.

58-åringen har gjort sig skyldig till en mängd brott bara det senaste halvåret. På fredagen dömdes han av Kalmar tingsrätt för vållande till annans död grovt brott, vållande till kroppsskada grovt brott, grov vårdslöshet i trafik, grovt rattfylleri, narkotikabrott, olovlig körning grovt brott, vårdslöshet i trafik, ringa narkotikabrott, rattfylleri, obehörigt avvikande från trafikolycksplats, skadegörelse och tre olika former av hastighetsöverträdelser.

Lagens strängaste straff för vållande till annans död, grovt brott, är sex års fängelse. Tingsrätten har jämfört det som hände vid dödsolyckan i Skrika med två andra dödsolyckor. Rätten konstaterar att det fall som Skrikaolyckan är mest lik gav gärningsmannen fyra års fängelse. Men 58-åringen som dömts har begått fler brott än vad som skett i jämförelsefallen och rätten dömer ut fem års fängelse.

Tingsrätten hörsammar inte 58-åringens begäran att få straffrabatt med hänvisning till att han själv fått skador i samband med olyckan. De bedöms inte vara tillräckligt allvarliga och inte heller bestående. Det " finns det inget som tyder på att han inte kommer att bli återställd. Det finns således inte skäl att betrakta hans skador i förmildrande riktning vid straffmätningen", skriver tingsrätten i domen.

– Tingsrätten värderar straffvärdet av brotten och sedan beaktar vi att han återfallit i brott. När man gör en samlad bedömning hamnar tingsrätten på fem år, säger Ulrika Kvarnsjö, rådman vid Kalmar tingsrätt.

Dödsolyckan i Skrika inträffade den 27 juni i år. Den dömde kom över på fel sida av vägen frontalkrockade med en bil med tre personer i. Kvinnan som körde bilen samt hennes svärfar avled av skadorna. Kvinnans sambo överlevde, men skadades och är ännu inte återställd.

58-åringen hade veckan innan varit inblandad i en trafikolycka på nästan exakt samma ställe.

På en åtalspunkt frias han. Det gäller åtalet för grovt hot mot tjänsteman där misstanken var att han försökt hugga en polis med kniv. Här var rätten inte enig. En nämndeman menar att han skulle fällas även för det brottet.

58-åringen är häktad tills domen vinner laga kraft. Han har tre veckor på sig att överklaga till Hovrätten.