10 000 i böter varje månad om byggnad inte åtgärdas

Mönsterås kommun Artikeln publicerades
Det kommer att bli kostsamt för en fastighetsägare i kommunen om han inte rustar upp en förfallen byggnad.
Foto: Arkivbild
Det kommer att bli kostsamt för en fastighetsägare i kommunen om han inte rustar upp en förfallen byggnad.

Nu har miljö- och byggnadsnämnden tappat tålamodet. Om inte ägaren till en förfallen byggnad åtgärdar den blir det 10 000 kronor i böter varje månad.

Sedan 2015 har byggnaden varit föremål för nämndens intresse efter att klagomål kommit in. Redan då uppgav ägaren att han hade köpt in både virke och takplåt och att renovering och uppstädning skulle påbörjas.

I september 2017 gjorde byggnadsinspektören ett nytt tillsynsbesök på fastigheten. Då var byggnaden fortfarande i mycket dåligt skick och taket hade rasat in på delar av den. Ägaren krävdes på nytt på svar om varför underhållet var eftersatt och efter en månad kom beskedet att renoveringen var påbörjad.

Men när inspektören kom dit ett år senare var byggnaden fortfarande i bedrövligt skick. I höstas beslutade nämnden att förelägga mannen att åtgärda den ovårdade fastigheten senast den 1 april. Inte heller då hade det hänt något.

Nu får mannen en sista chans. Den 1 juli ska åtgärder ha vidtagits, annars kommer det kosta 10 000 kronor för varje månad som åtgärder inte görs, skriver nämnden i beslutet.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.