Annons

Ål

Ål i kryddig tomat - och Karl-Johansvampsås
Nyheter • Publicerad 18 juli 2002

1 kg ål –rensad och flådd –

2 stjälkar blekselleri

Annons

2 morötter

1 gul lök

3 vitlöksklyftor

80 gr Karl- Johansvamp –torkad-

1 lagerblad

1 röd chilipeppar –urkärnad-

3 skalade hackade tomater

Olivolja

1 bunt bladpersilja

2 kvistar timjan

Annons

3 dl torrt vitt vin

Ev. lite fisk- eller hönsbuljong

Lägg svampen i blöt några timmar eller över natten. Skala morötterna och löken, hacka dem och bleksellerin och chilipepparn i små tärningar. Krama ur svampen och hacka den grovt.

Värm lite olivolja i en rymlig gryta och ”svetta” hacket däri, bryn ej. Pressa ner vitlöken och tillsätt tomaterna samt hälften av vinet. Lägg ner lagerbladet och timjankvisten, salta lite och låt det hela småputtra i ca 5-8 minuter, ös med resten av vinet lite då och då.

Tag fram ålen och skär den i bitar. När grönsakerna har mjuknat lite är det dags att lägga ner bitarna i grönsaksröran. Skulle det kännas torrt i grytan, tillsätt då lite fiskbuljong. Låt ålen puttra i ca 10 –15 minuter, beroende hur tjock ålen är, vänd den någon gång. Rör ner några klickar

smör, hacka persiljan och strö över anrättningen.

Sätt fram grytan och servera med ris, pasta eller ett gott bröd samt samma vin som ålen puttrade i.

Dryckestips:

(Det kan vara svårt att hitta ett matchande vin till ål, och kanske särskilt om man tillagar fisken på ett traditionellt vis. Då är det lockande att föreslå ett öl istället.

Men som vanligt är det tillagningssättet och de andra ingredienserna som är avgörande vid dryckesvalet.)

Annons

Veckans recept känns lite italienskt i grundstrukturen och eftersom det är vin i maten så finns det inga invändningar mot att dricka vin även till.

När det gäller feta fiskar som ål finns det åtminstone två skolor: En som säger att man ska matcha den stabbiga fisken med ett fylligt och rikt vin. Och en annan som säger att krävs friska syrliga viner för att stå emot matigheten hos ålen.

I den förra kategorin finns Château Tahbilk Marsanne 1998 (90 kronor, 6406) från en av Australiens mest anrika och traditionella vingårdar. Vinet är smakrikt, fyllig och friskt på en och samma gång, samtidigt som det också är väldigt speciellt i stilen. Jacob Creeks Semillion-Chardonnay (16434, 60 kronor), också det från Australien, ger lite av samma smaker till ett billigare pris.

I den andra skolan som förespråkar friska lite lättare viner till ål finns Tarapacá Sauvignon Blanc (6675, 64 kronor) från Chile. Och på samma druvsort från ursprunget i Frankrike - Sancerre Les Belles Dames (2245, 116 kronor).

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons