Annons

Visst borde Alliansen kunna

Allianssamarbetet har varit minst sagt skakigt under de senaste åren, men partierna har förutsättningarna att bilda regering. Om de bara vill.
Ledare • Publicerad 25 september 2018
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Alla talar om form och parlamentariskt maktspel, men en allianspolitik har innehållet.
Alla talar om form och parlamentariskt maktspel, men en allianspolitik har innehållet.Foto: Henrik Montgomery/TT

Det kan vara något sällsamt att se de fyra alliansledarna efter valet. Under den mandatperiod som passerat revy har stämningen inte varit lika god som bilderna nu ger sken av. Allianssamarbetet har närmast dödförklarats och partierna har satsat mer på egen positionering är på att stärka den gemensamma plattformen. Nu visas åtminstone utåt enighet.

Att formen för Allianssamarbetet från Reinfeldteran inte skulle kunnat bestå var emellertid naturligt. Den skapades för att bryta ett långvarigt S-märkt regeringsinnehav och de tidigare så kallade mittenpartierna hade samtidigt rört sig bort från mitten och närmat sig Moderaterna.

Annons

Alliansbygget beskrevs ofta felaktigt som att Reinfeldt hade fört Moderaterna mot mitten.

Vad som verkligen hände var att alla partierna omorienterade sig på ett sådant sätt att samarbete blev möjligt.

Gamla skiljelinjer mellan de borgerliga partierna hade upphört. Ja, tidigare hade ordet borgerlig varit mindre historiskt accepterat i de tre partiernas innersta kretsar. Äldre folkpartister bar länge en misstro mot ”högern”, centerpartister odlade minnet av bondeuppgörelser med Socialdemokraterna och Kristdemokraterna var främmande för den borgerliga sociala kulturen.

Folkpartiet blev liberaler och miste samtidigt de frisinnade. Kristdemokraterna inspirerades av kontinentens systerpartier och Centern insåg att partiet måste breddas. Samtidigt tonade Moderaterna ner de nyliberala influenserna och betonande pragmatism, bredd och antisystemskifte. Det är tendenser som sedan dess förstärkts.

Därför är det svårt att förstå dem som nu åter inför talmansrundorna talar om ”mittenpartier” som anses ligga så Socialdemokraterna att ett regeringssamarbete ter sig möjligt. I den för arbetarrörelsen kanske minst kompromissmöjliga frågan om arbetsmarknad och fackföreningsrörelsens inflytande står Centern längst från Socialdemokraterna. Moderaterna har till skillnad från Liberalerna ingått uppgörelser med Stefan Löfven om energi och försvar och den gamla samsynen mellan liberaler och Socialdemokrater om socialförsäkringarna finns inte längre.

När nästan hela den svenska politiska debatten flyttats högerut på den politiska skalan kretsar samtalet kring inomborgerliga lösningar.

Vilande motsättningar mellan liberaler och konservativa blir levande i en tid när också nygamla politiska skiljelinjer aktualiseras som synen på kultur, minoriteter och traditioner.

Men om det intellektuella borgerliga samtalet gjort tidigare samtalspartners till ovänner så går de huvudsakliga motsättningarna inom allianspartierna just nu inte mellan vänster-höger eller mellan liberala och konservativa idéer. Vi har för övrigt just lämnat en valrörelse som mest påminde om en amerikansk presidentvalrörelse med små sakpolitiska skillnader mellan alliansledarna.

Alliansandan och entusiasmen är måhända inte som 2006 eller 2009. Men regeringsfrågan handlar inte bara om form utan också innehåll. S+C fungerar möjligen i Smålandskommuner, men inte på det mer ideologiska riksplanet. S+M efterlyses bara av politiska teknokrater som inte funderat över hur huvudmotståndarna Magdalena Andersson och Elisabeth Svantesson ska kunna samarbeta på finansdepartementet. M+KD lockar starkt, men blir alldeles för parlamentariskt sårbar.

Nu förefaller oddsen ha ökat för alliansen sedan både Jan Björklund (L) och Annie Lööf (C) åter betonat blocköverskridande överenskommelser med Socialdemokraterna som villkor för att kunna regera. En alliansregering ska inte bli beroende av SD, deklarerar de. Löftestaktiken före valet, som för Centern var framgångsrik, bidrar nu bara till låsningar.

Annons

Sverigedemokraterna må ha proteströstande borgerliga väljare men är inget borgerligt parti. Det ligger ett Ararat mellan liberaler och konservativas värderingar å ena sidan och nationalistiska å andra sidan. Därför är förhandlingsvägen i riktning mot en parlamentarisk överenskommelse om stöd från SD stängd. I SD:s hjärtefrågor - migration och kultur - finns det inget att överge, inget att förhandla bort, inget att kompromissa med.

Men Centern och Liberalernas går längre än att säga nej till förhandlingar när de deklarerar att partierna avvisar aktivt stöd i riksdagen från SD. Det ser i dag ut att omöjliggöra en alliansregering som faktiskt hade innehållet för sig.

Martin TunströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons