Visade beslutsförmåga

Ledare Artikeln publicerades
Vice statsminister  Isabella Lövin (MP), arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S), utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) och biträdande justitieminister Heléne Fritzon (S) presenterar i Rosenbad den uppgörelse som S och MP nått om ensamkommande unga. Foto: Henrik Montgomery / TT
Vice statsminister Isabella Lövin (MP), arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S), utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) och biträdande justitieminister Heléne Fritzon (S) presenterar i Rosenbad den uppgörelse som S och MP nått om ensamkommande unga. Foto: Henrik Montgomery / TT

Amnesti eller inte. Faktum är att de båda regeringspartierna till slut har hittat en kompromiss för de unga afghanerna som flytt hit. De får en ny chans att stanna i Sverige genom att fullfölja sina gymnasiestudier. Och som alla kompromisser är inte alla glada eller alla arga. Den rödgröna regeringen har visat prov på regeringsduglighet - till slut.

Det blev inte regeringskris som kunde slutat i att regeringen spruckit. Enligt alla bedömare har Miljöpartiet vunnit en framgång efter rader med tidigare reträtter i regeringsarbetet. Men även inom socialdemokratin finns det kritiska röster mot den förda regeringspolitiken för de ensamkommande barnen/ungdomarna från Afghanistan.

Allt pekar på att regeringen får igenom kompromissen om ensamkommande flyktingbarns möjlighet att få uppehållstillstånd. Vänsterpartiet och Centerpartiet ger sitt stöd. Det är rimligt att tro att även Liberalerna ger sin välsignelse åt kompromissen. Ovisst på måndagskvällen är var KD tar vägen

Moderaterna säger nej i pakt med Sverigedemokraterna. Det betyder att borgerliga Alliansen är ohjälpligt splittrad. Det går inte att överbrygga de interna motsättningarna i borgerliga blocket.

Bedömningen är att de nya reglerna för de unga afghanerna ska träda i kraft före sommaren 2018. Det går att läsa mer om överenskommelsen på nyhetsplats i Sydöstran. Av de kommentarer som kom in under måndagen är de flesta mer eller mindre positiva.

Centerns migrationspolitiska talesperson, Johanna Jönsson säger till nyhetsbyrån TT: - Vi är glada och lättade att regeringen äntligen lägger fram ett förslag. Jönsson ser fram emot att samtala med regeringen om saken.

Röda korset välkomnar regeringskompromissen. De unga som drabbats av långa handläggningstider och därför ska utvisas har mått mycket dåligt. Nätverket "Vi står inte ut" har kluvna känslor. Kinna Skoglund säger till TT att det är hoppfullt att Socialdemokraterna är beredda att diskutera de unga afghanernas villkor för att stanna i Sverige.

Lärarnas Riksförbund, LR, välkomnar också regeringens besked på måndagen. Man har länge efterlyst riktlinjer från regeringen för ensamkommande barn/ungdomar som påbörjat en utbildning.

Migrationspolitiken och överenskommelsen i regeringen kommer naturligtvis upp i valrörelsen nästa år. De båda regeringspartierna har förutsättningar att sätta dagordningen för den fortsatta migrationsdebatten.

En smärtsam period av ovisshet är slut för både flyktingar och politiker/beslutsfattare. Väljare behöver inte tycka om kompromissen. Men samtidigt vet de att det finns en politik för de ensamkommande barnen. Det har alla väljare att förhålla sig till. Alliansalternativet är tomhänt.