Annons

Villadrömmen lever men inte för alla

Svenska familjer har inte stängts ute från att äga sina hem.
Ledare • Publicerad 18 augusti 2019
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Villor och bostadsrätter dominerar stort bland barnfamiljer.
Villor och bostadsrätter dominerar stort bland barnfamiljer.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Att det finns någon typ av problem på svensk bostadsmarknad tycks de flesta vara överens om. Mer oklart är vad problemet är. Ett som dock nämns påfallande ofta är att unga familjer stängs ute från att köpa villor, trots att detta är vad dagens unga vuxna vill. Höga priser och kreditrestriktioner spräcker barnfamiljernas villadröm, är logiken.

Går man till statistiken över hur barn bor får man en annan bild. År 2017 var det drygt 57 000 barn i åldern 0-5 år som bodde med båda sina ursprungliga föräldrar i hyresrätt. Ungefär 10 000 fler bodde i bostadsrätt. Men i villa bodde hela 270 000 barn i förskoleålder.

Annons

Och dessa barns föräldrar var medelinkomsttagare: deras inkomst låg i spannet 60-200 procent av medianinkomsten. Till och med bland låginkomsttagare, föräldrar vars inkomst motsvarade 0-60 procent av medianinkomsten, bodde lika många barn i villor som i hyresrätter och bostadsrätter tillsammans. Villadrömmen lever alltså, inte som abstrakt ambition utan som vardag.

Barn till ensamstående bor betydligt mer sällan i villa. Men den riktigt avgörande skiljelinjen på bostadsmarknaden går här liksom överallt annars mellan personer med svensk bakgrund och personer med utländsk bakgrund.

Totalt, alltså oavsett inkomst och familjekonstellation, bodde 320 000 barn i åldern 0-5 år med svensk bakgrund i villa år 2018. Bland barn med utländsk bakgrund i samma ålder var det bara en tiondel så många som bodde i villa. I hyresrätt var de båda grupperna dock i stort sett jämnstora, omkring 110 000. I bostadsrätt, återigen, var barnen med svensk bakgrund tre gånger så många som barnen med utländsk bakgrund.

Dessa förhållanden borde oroa fler, av många anledningar. En är att ojämlikheten tilltar i och med att föräldrar med utländsk bakgrund i mycket mindre utsträckning bygger upp tillgångar. En annan är att uppdelningen på olika boendeformer i praktiken också visar hur långt segregationen är driven. En tredje är att allmännyttan, gemensamt ägda hyresbostäder avsedda för alla, i realiteten riktas till en minoritet av befolkningen. Totalt sett bor det nu fler barn med utländsk bakgrund än barn med svensk bakgrund i hyresrätt.

En fjärde anledning att ta statistiken på större allvar är att de olika förslag som förs fram på hur fler ska kunna äga sitt boende och bo i villa i stort sett saknar relevans för dagens situation. Den typ av villor som kan uppstå genom att reglerna för strandskydd blir mer liberala, till exempel, riktar sig till en del av befolkningen som knappast växer alls. Mellan 2019 och 2030 väntas antalet inrikes födda kvinnor i åldern 25-44 år växa med runt 2 000 personer, motsvarande knappt 0,2 procent.

Att allt fler barn bor i hyresrätt i ovedersägligt. Mellan 2012 och 2018 ökade antalet barn 0-19 år i hyresrätt med nästan 100 000 individer eller 20 procent. Men ökningen skedde helt och hållet genom barn med utländsk bakgrund. Barn med svensk bakgrund i hyresrätt var något färre 2018 än 2012.

Om man anser att barn i högre grad borde bo i villa än vad som idag är fallet, är problemet alltså överhuvudtaget inte att det saknas villor eller att de som finns är för dyra. Utmaningarna finns snarare på arbetsmarknaden och inom migrationspolitiken. Utan inkomst från arbete är det svårt att köpa en villa, oavsett pris. Och så länge invandringen sker i högre takt än integrationen på arbetsmarknaden, kommer antalet barn i hyresrätt att öka.

Daniel BrawSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons