Statsbetald aktivism

Ledare Artikeln publicerades

Organisationen bakom Köttfri måndag har nära band till kriminella djurrättsaktivister och är till 97 procent finansierad av Konsumentverket.

En statligt betald organisation verkar på skolorna mot kött - helt i strid med den statliga livsmedelsstrategin.
Foto: JESSICA GOW / TT
En statligt betald organisation verkar på skolorna mot kött - helt i strid med den statliga livsmedelsstrategin.

Under senare år har organisationen med det till synens seriösa namnet Svensk mat och miljöinformation bedrivit en kampanj på bland annat skolor med temat Köttfri måndag.

En köttfri dag är nu inget historiskt nytt. Många av Sveriges katoliker avstår exempelvis av tradition från kött på fredagar. Det är i sig inget konstigt om det ligger falafel eller torsk på tallriken i skolan istället för fläskfilé.

En organisation som Svensk mat och miljöinformation lär emellertid inte stanna vid kravet på en köttfri dag. Aktivisterna bakom organisationen är nämligen emot köttkonsumtion och djurhållning i sig.

Jordbrukets affärstidning ATL visade förra veckan att kända djuraktivister sitter i styrelsen. Revisorn i föreningen är en flera gånger dömd aktivist som också figurerat bakom den organisation som i vintras protesterade - utan tillstånd- utanför KLS slakteri i Kalmar. En styrelseledamot jämförde för två år sedan mjölkbönder med Josef Fritztl.

Gör inställningen till civil olydnad föreningen olämplig som arrangör till workshoppar i skolor?

Nej. Inte direkt. Det är värt att påminna om att ett regeringsparti har positiv inställning till civil olydnad, Miljöpartiet. Civil olydnad är en slags sista säkerhetsventil i en demokrati som under stränga villkor - att alla andra medel är använda - kan ses som legitim. Saken är bara den att röda och gröna vänner av civil olydnad ofta använder metoden med stora omkostnader för samhället när andra medel - offentligt debatt eller parlamentariskt arbete - inte är prövade.

Det som stör är något annat. Organisationen får ett stort bidrag från Konsumentverket vilket går helt på tvärs med den statliga livsmedelsstrategin som regeringen antagit.

Organisationer med åsikter som inte omfattas av den styrande makten ska inte bidragsdiskrimineras. Men när organisationens intäkter till 97 procent kommer från staten och Konsumentverket är det uppenbart något som är fel.

Förra året fick Svensk mat och miljöinformation 250 000 kronor från Konsumentverket. Medlemsavgifterna uppgick samtidigt till 5770 kronor. Med tanke på att medlemsavgiften uppgår till 50 kronor betyder det att föreningen har ynka 115 medlemmar

Föreningen är ingen folkrörelse. Den har ingen bredare verksamhet och är inte spridd i en större del av landet. Aktivisternas arbete mot en statlig livsmedelsstrategi är fullt ut finansierad av staten som ger den lilla klicken av medlemmar en stark legitimitet. Att det får fortgå är ett underbetyg åt Konsumentverket.