Vansklig tro på chefsbytets välsignelse

Ledare Artikeln publicerades

Den nye rikspolischefen Anders Thornberg får precis lika stora utmaningar som Dan Eliasson.

Nu vänder det för polisen! Lika usel som Dan Eliasson har varit som rikspolischef, lika förträfflig kommer förre Säpochefen Anders Thornberg att bli i samma roll.

Så skulle man kunna resonera, och man skulle inte vara ensam. Gårdagens besked om tillsättningen av ny rikspolischef mottogs just på det sättet. Och det var naturligtvis också regeringens syfte: i en valkampanj där Socialdemokraterna vill profilera sig som ett parti för lag och ordning hade Eliasson varit en belastning, medan en ny kraft med stort förtroendekapital från sin tid på Säpo blir en tillgång.

Dock är tron på chefsbytens inneboende välsignelse överdriven. Thornberg kommer att stå inför precis samma utmaningar som Eliasson har gjort: en organisation som inte fungerar på det sätt som var tänkt, en inneboende konflikt mellan lokal närvaro och kraftsamling till de orter där den tyngsta brottsligheten sker, ett stort inflöde av skjutvapen och handgranater, områden där polisen åtnjuter svagt förtroende, stor tillgång på människor i skuggsamhället som kan rekryteras för brottslig verksamhet, allmänt otacksamma arbetsuppgifter för poliser, ett löneläge som inte är konkurrensmässigt, alltför litet intresse för polisutbildning och långsiktig tjänstgöring... Den enda punkt där uppgiften har blivit lättare är att den oreda på migrationsområdet som Eliasson fick hantera har upphört.

Om Eliasson ska anses personligen ansvarig för allt som har gått dåligt inom polisen, är det i rättvisans namn inte heller allt som har fungerat för Säpo under de senaste åren. Ett stort antal svenskar har anslutit sig till sunni-extremistiska terroristgrupper i Syrien och Irak; en del av dem har senare återvänt för att verka i Sverige inom stödverksamhet och radikalisering. Antalet våldsbejakande extremister har stigit snabbt, enligt Säpochefens bedömning från i somras till hela 3 000 individer. Antalet islamistiska våldsbejakande extremister tiodubblades mellan 2010 och 2017. Att Säpo har undsluppit kritik för bristande effektivitet är något av ett mysterium.

Med tanke på att gängkriminella och jihadister är överlappande grupper är det dock osannolikt att chefsbytet i sig skulle leda till snabba framsteg i utanförskapsområdena. Det är inte fel att hoppas på en ny anda och ny energi till följd av chefsbytet. Men som uppdraget ser ut är de stora förväntningarna närmast förutbestämda att sluta i besvikelse.