Annons

Valrörelse nästan helt utan energi

Energipolitiken är märkbart frånvarande i valrörelsen. Moderaterna i Kalmar län gör sitt för att lyfta den.
Ledare • Publicerad 3 september 2018 • Uppdaterad 7 september 2018
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Klimatskadlig kol från Patnows kolkraftverk utanför  Konin skulle kunna ersättas med svensk fossilfri kraft.
Klimatskadlig kol från Patnows kolkraftverk utanför Konin skulle kunna ersättas med svensk fossilfri kraft.Foto: ALIK KEPLICZ

En uppgörelse ska hedras och värnas. Men stora frågor om framtidens energiförsörjning försvinner inte för att de begravs i en politisk uppgörelse. De tre moderata toppkandidaterna från länet till riksdagen, Jan R Andersson, Harald Hjalmarsson och Carl-Victor Svensson kräver nu att den gällande energiuppgörelsen förhandlas om. Bakgrunden är att Svenska Kraftnät varnat för allvarlig elbrist. Partipolitiskt har också Kristdemokraterna ryckt åt sig initiativet i energifrågan sedan Ebba Busch Thor i en debatt talade om behovet av nya reaktorer.

Kärnkraftsfrågan har naturligtvis en särskild dimension i Kalmar län, för båda de stora partierna. Socialdemokraterna i länet har ju alltid våndats över partiledningens sicksackande i energifrågan.

Annons

Det gäller jobb i Oskarshamn. Och länet är industritungt.

Men klimataspekten borde väga tyngre i debatten. Finanspolitiska rådets förre ordförande, professor John Hassler, kom nyligen med en fascinerande kalkyl. En ökning av svensk elkraftsproduktion med 1 procent skulle via export kunna hjälpa Polen att minska utsläppen med ungefär 1,3 miljoner ton koldioxid per år, vilket motsvarar de årliga utsläppen från 600 000 nya personbilar.

Kärnkraften har baksidor, dyra och komplexa sådana, som slutförvaret. Men ju allvarligare klimathotet blir desto viktigare är det att snabbt minska utsläppen av koldioxid. Det är svårt att se någon effektivare klimatpolitik än export av fossilfri svensk el. och det är trista att se hur stora framtidsfrågor annars är frånvarande i valrörelsen.

Martin TunströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons