Tunström: Väljarna har gått ett steg åt höger

Ledare Artikeln publicerades

En första anblick över valprognoserna vittnar om att ställningen mellan blocken är tämligen oförändrad. En andra analys visar att väljarna tagit ett steg åt höger. Ett rejält sådant.

 

I Sverige Televisions vallokalsundersökning gick Allianspartierna marginellt bättre (0,2 procentenheter) än i valresultatet 2014 och det rödgröna något sämre. Synbart är att Vänsterpartiet går fram, medan Socialdemokraterna gör ett historiskt uselt val. Av det är det lätt att dra slutsatsen att missnöjda socialdemokrater vandrat vänsterut, från Stefan Löfven till Jonas Sjöstedt.

Men vallokalsundersökningen vittnar om andra underliggande väljarströmmar. Fler besvikna Socialdemokrater valde Allianspartier än Vänsterpartiet.

Av de Socialdemokratiska väljarna 2014 röstade nu 13 procent på Allianspartier, 11 procent på Sverigedemokraterna men bara sex procent på Vänsterpartiet.

Dubbelt så många före detta Socialdemokrater valde således allianspartier än Vänsterpartiet. Och Alliansen vann fler före detta Socialdemokrater än Sverigedemokraterna - trots det senare partiets hårda exponering mot LO-kollektivet. Vänsterpartiet går fram på grund av att Socialdemokraterna tappar så stort. Men vinden blåser mer åt höger än åt vänster.

Mycket intressant är också att notera är de yngre väljarnas röster. Någon vänstervåg synens inte heller där. I förra valets syntes en rödgrönsrosa våg bland de yngsta väljarna. Miljöpartiet och Feministiskt initiativ var stora vinnare. I år ser vi något annat:

Redan klockan 20:00 kom ett klart resultat från förra veckans skolval där Moderaterna blev största parti.

Tendensen bekräftas av vallokalsundersökningen.

Bland yngre upp till 29 år är Moderaterna det största partiet. Kristdemokraterna som länge sagts vara ett parti för ”sistagångsväljare” går enligt undersökningen starkare bland de unga än i den totala väljarkåren. Det är något helt nytt. Unga har attraherats av mer konservativa värderingar i detta val.

Högervåg? Ja, definitivt i dessa grupper. Men framför allt: Bilden av en lutning åt vänster inom det rödgröna blocket är felaktig när fler S-väljare gick åt höger än till vänster.