Annons

Välfärdskartan ritas om och borgerliga har kompassen

Socialminister Lena Hallengren har en riksdagsmajoritet emot sig. Hon har en borgerlig majoritet i SKL att hantera och nu också en opinion som i sjukvårdsfrågan lutar mer åt Kristdemokraterna.
Ledare • Publicerad 24 maj 2019
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Socialminister Lena Hallengren (S) möter motstånd från riksdagen, SKL och opinionen.
Socialminister Lena Hallengren (S) möter motstånd från riksdagen, SKL och opinionen.Foto: Jessica Gow/TT

I välfärdsfrågorna ritas kartorna om i rask takt. I Januariöverenskommelsen ägnas visserligen frågor som äldrevård begränsat intresse, men i riksdagen tvekar inte Liberalerna och Centern att tillsammans med Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna driva igenom tillkännagivanden om ett breddat vårdval inom den specialiserade öppenvården.

Socialminister Lena Hallengren (S) har därmed en otacksamma rollen att bli utifrånstyrd. Praxis är att regeringen följer tillkännagivandena varför Hallengren tvingas att lägga fram en proposition om ökad valfrihet för patienterna i strid med Socialdemokraternas egen position.

Annons

Det är en ny situation för en S-minister. Men också relationen mellan regeringen och intresseorganisationen Sveriges kommuner och landsting är förändrad. När landets regionstyrelseordföranden möts i SKL:s lokaler på söder i Stockholm är det inte längre någon mindre version av en socialdemokratisk partikongress. SKL har en M-ledd majoritet sedan traditionellt röda landsting som i Dalarna, Norrbotten och Jämtland fått borgerligt präglade styrelser efter ett val som kallades för en ”folkomröstning om välfärden”. Det tidigare mönstret att väljarna i de lokala valen röstar mer åt vänster medan de röstar mer höger i riksdagsval bröts hösten 2018.

Regeringar av olika färg har senare mandatperioder styrt landstingen genom avtal med SKL. Det var enkelt när SKL:s majoritet hade samma politiska kulör som ministären. Nu är den vägen kantad av moderate SKL-ordförande i Anders Knape och borgerliga regionråd från Luleå till Kristianstad varför den för regeringen lätt leder in i en återvändsgränd.

I grund och botten handlar det om att opinionen förändrats.

När terrängen skiftar ritas kartorna också över riksdag och SKL om. Tidningen Dagens Samhälle redovisar på torsdagen en opinionsundersökning som visar att Kristdemokraterna numera har större förtroende än Socialdemokraterna för sin sjukvårdspolitik, vilket måste ses som ett historiskt skifte. Väljarna stämmer uppenbarligen inte in i anklagelsen att partiet lämnat sin traditionella profilfråga, vård och omsorg. Partiet följde sin inre kompass när det i valrörelsen som borgerlig kraft fokuserade på LSS, sjukvård och omsorg,

Vi har således ett borgerligt dominerat SKL, M-styrda landsting och en riksdag där en valfrihetslinje har majoritet. Lägg därtill en väljarkår där sakägarskapet över sjukvården gått från Socialdemokraterna till Kristdemokraterna. Det är numera bara ministern i Värlfärdssverige som är socialdemokrat.

Martin TunströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons