Vaccinationskritiken vittnar om bristande tillit

Ledare Artikeln publicerades
Vaccination handlar om solidaritet. Att minska risken att också andra drabbas av smittspridning.
Foto:Björn Larsson Ask /SvD / TT
Vaccination handlar om solidaritet. Att minska risken att också andra drabbas av smittspridning.

Smittskyddsläkare varnar för att föräldrar undviker att vaccinera sina barn. Trenden kan utvecklas till en samhällsfara.

Länge har en sjukdom som mässling betraktas som utrotad i Västvärlden. Men nu kan den dessvärre vara på väg tillbaka. I USA och Tyskland rapporteras om större utbrott. Och Sverige är inte förskonat. Järna i Södermanland där många antroposofer bor har drabbats av utbrott av Röda hund. Av den enkla anledningen att vaccinationsfrekvensen är låg. Den romantiserade alternativmedicinen ökar alltså risken för epidemier.

Vaccinationskritiken tycks sprida sig utanför antroposofernas kretsar. Barnöverläkare i Västra Götalandsregionen varnar i TV4 för att antalet icke vaccinerade barn har fördubblats.

De tragiska följderna av massvaccinationen mot svininfluensan kan ha ökat skepsisen mot injektionerna. Bilden av läkemedelsindustrin är vanligen negativ - trots att forskningsföretagen under senare år tagit fram välsignelsebringande mediciner som eliminerat magsår (Astras Losec) och underlättat livet för dem som lider av ångesttillstånd och depressioner.

    Kritiken hör också samman med det nya mediesamhället. Vaccinationsmotståndarna sprider som så många andra desinformation på nätet långt från medicinsk sakkunskap och granskande redaktörer. Och till bilden hör också en kritik mot förnuft ovanifrån. I ett samhälle där ingens sanning väger tyngre än någon annans är steget kort till att ifrågasätta Socialstyrelsens och sjukvårdens auktoritet.

    Men vaccinationsvägrandet kan därför ses som ett tecken på fallande tillit, till samhället och till nästan. En vaccinering har, som doktoranden i statsvetenskap Björn Rönnerstrand skrev i årsboken för Kristen humanism (2013/14) Du jag och det gemensamma, en altruistisk dimension. Den som vaccinerar sig får ett individuellt skydd, men bidrar också till en minskad risk för smittspridning.

    Här finns ett friåkarproblem. Intressemänniskan som frukar biverkningar kan låta bli att vaccinera sig - så länge andra uppsöker vårdcentralen och får sprutan. Rönnerstrand visar att det i forskningen finns stöd för att solidaritetsmotiv - och tankar på "kollektiv nytta" påverkar vaccinationsbeslutet. Att vaccinera sig handlar om att erkänna att det finns något större än sig själv. Och därmed speglar den fallande vaccinationsstatistiken inte bara ett medicinskt problem utan också underliggande tendenser till minskad tillit och gemenskapskänsla.

    Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.