Ungrarna går över gränsen

Ledare Artikeln publicerades
Moderaterna i Europaparlamentet, här Gunnar Hökmark, samarbetar med det kontroversiella ungerska partiet Fidesz.
Foto:TT
Moderaterna i Europaparlamentet, här Gunnar Hökmark, samarbetar med det kontroversiella ungerska partiet Fidesz.

Kan kristdemokrater och moderater fortsätta att samarbeta med det ungerska regeringspartiet?

Bilderna av hur flyktingar hålls borta från EU med hjälp av tårgas och vattenkanoner är beklämmande för alla européer, men riktar också en fråga till Europas kristdemokrater och konservativa: kan samarbetet med Ungerns regeringsparti Fidesz fortsätta?

Europaparlamentarikern Lars Adaktusson har kallat Fidesz en skam för EU - men tillhör samma kristdemokratiska grupp i parlamentet, EPP. Konflikten är uppenbar. I senaste numret av den kristdemokratiska tidskriften Poletik ifrågasätter Adaktusson de ungerska kollegornas hemhörighet i gruppen. "Det är djupt problematiskt", säger han om deras medlemskap, dock utan att förorda uteslutning.

Det har dock andra gjort. David Lega, ledamot i Kristdemokraternas partistyrelse, har begärt att KD ska verka för att Fidesz utesluts. Carl-Oskar Bohlin, ersättare i parlamentet (M), har gått så långt som att Moderaterna borde lämna EPP om inte Fidesz tvingas göra det.

  Ställningstagandet är välkommet. Sedan valsegern 2010 har Fidesz svikit alla förhoppningar på demokratisk utveckling i Ungern. Så länge vanstyret tog sig uttryck i brott mot rättsstatens principer kunde det dock hävdas att problemet var juridiskt och inte politiskt.

  Men sedan dess har Ungerns regering gått längre. Hanteringen av flyktingkrisen är bara det senaste i en rad avsteg från de värderingar europeisk kristdemokrati står för: människans värdighet, frihet och ansvar, jämlikhet och rättvisa, sanning och solidaritet. Förra året sa den moderate EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark: "Jag kan tänka mig att utesluta varje grupp ur EPP om de går över gränsen." Många skulle säga att Fidesz definitivt har gjort detta.

  I praktiken är dock uteslutning svårare. Om moraliska och ideologiska skäl talar för, talar flera politiska skäl emot. Vart tar ett uteslutet parti vägen? Troligen i riktning mot de populistiska grupper som redan är alltför starka. Det vore en förlust för den kristdemokratiska gruppen - Fidesz har elva ledamöter i parlamentet, att jämföra med de svenska Moderaternas fyra. Redan själva storleken talar emot att uteslutning alls blir aktuell.

  Men uteslutning vore också en förlust för Fidesz parlamentsledamöter, som är av mer seriöst slag än sin partiledare. Åtminstone tidigare har det också ansetts att man just på grund av medlemskapet i EPP kan påverka Fidesz.

  Ska politiska skäl överväga finns emellertid också ett som mycket starkt talar för att förorda uteslutning. Fidesz medlemskap har för de svenska ledamöterna länge varit en belastning. Ju längre flyktingkrisen pågår och Ungern fortsätter driva sin provocerande politik, desto tyngre blir belastningen. Uttalanden om värderingar kommer att mötas med svårbesvarade motfrågor om Fidesz.

  En sak är i alla fall klar: de svenska partierna har allt att förlora på att själva lämna EPP. Det finns inte heller någon anledning. Genom sitt ledarskap i flyktingkrisen har Tysklands förbundskansler Angela Merkel också tydligt visat vad europeisk kristdemokrati står för.