Underkänt för regeringen

Ledare Artikeln publicerades

De rödgröna har varit en besvikelse.

Det har inte varit någon lyckad mandatperiod för de rödgröna.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Det har inte varit någon lyckad mandatperiod för de rödgröna.

Sent på söndagskvällen stod det klart att regeringen har fått underkänt av väljarna. Både Miljöpartiet och Socialdemokraterna backar. S gör sitt sämsta val sedan rösträtten infördes. MP gör ett katastrofalt dåligt val och ser ut att bli riksdagens minsta parti.

MP:s tid i regeringen har innehållit både dramatiska avgångar och svikna löften. Valrörelsens sista dagar präglades av ännu en MP-skandal: Uppdrag Granskning avslöjade att MP:s gruppledare i Botkyrka kommun utanför Stockholm hade köpslagit med Moderaterna och erbjudit dem röster ifall partiet gick med på att ge bygglov för en moské.

Socialdemokraternas valrörelse har inte heller varit utan skandaler. Under slutspurten visade det sig att lokala s-företrädare hade spridit lögner om Moderaterna och Sverigedemokraterna via Facebook på arabiska och somaliska.

På sluttampen gjorde Socialdemokraterna flera utspel av ad hoc-karaktär, den så kallade familjeveckan var ett av de mer misslyckade. Enligt Socialdemokraterna skulle reformen kosta 5,4 miljarder kronor. Nordeas chefsanalytiker bedömde att den skulle kosta runt 50 miljarder kronor, vilket framstår som en rimligare beräkning.

Mer uppenbart röstfiske bland medelklassväljare mitt i livet får man leta efter. Det hade nog varit bättre om Socialdemokraterna hade hållit sig till sin ursprungliga plan: att göra valet till en folkomröstning om välfärden. Fast partiet har inte haft mycket till reformförslag. Det har saknats idéer för hur framtidens välfärd ska se ut.

Det sägs att väljare straffar sittande regeringar. Det verkar också vara fallet för den rödgröna ministären.